latinica  ћирилица
30/08/2016 |  09:47 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Дачић: ЕУ да се огласи, а не да филозофира као на Тибету

Србија тражи да се ЕУ огласи поводом провокација и антисрпских изјава политичара из Хрватске и бошњачких политичара у БиХ према Србији и српском народу, а не да говори филозофски о ескалацији реторике свих, као да је на Тибету, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је истакао да ће Србија учинити све јер јој је стало до мира, али да ће ЕУ морати да се огласи јер је ријеч о вриједностима које угрожава једна њена чланица.

Он је нагласио да је у Хрватској и код бошњачких политичара у БиХ антисрпска кампања "постала нормална".

"Ми то не можемо да дозволимо", рекао је Дачић за РТС и додао да су западне дипломате поздравиле одлуку Београда да не реагује на провокације, али да то није довољно и да би требало да буду спријечени поступци против којих Србија реагује.

Дачић каже да мало која земља може да ћути на оно што се дешавало протеклих неколико мјесеци и запитао "шта је то Србија лоше урадила?"."Србија није ништа лоше урадила. ЕУ говори филозофски као да се налази на Тибету - да ескалација реторике није добра. Каква реторика?!", пита Дачић.

Он каже да хрватски и бошњачки политичари нису писали писане радове на слободну тему, па да се говори о реторици.

"Замислите да неко напада Меркелову, Путина или Бајдена, да неко почне да ревидира историју Другог светског рата", рекао је Дачић и подсјетио да је Србија реаговала на рехабилитацију Алојзија Степинца, укидање пресуде Бранимиру Главашу, на усташке покличе "За дом спремни!", подизање споменика терористи Миру Барешићу.

Он је нагласио да је Србија реаговала и на дешавања у вези са Насером Орићем, на изјаве бошњачких политичара о Сребреници у вези са нападом на премијера Србије Александара Вучића и покушај угрожавања његовог живота, као и на проглашавање непожељним српског руководства у Сребреници.

Дачић каже да је Бакир Изетбеговић прошетао Београдом у друштву Вучића, а када је Вучић био у Сребреници, он се склонио и оставио Вучића самог.

"То је међудржавни скандал. Не можете некога да позовете у посету и да направите напад на њега. А онда се обустављају истраге. Зар мислите да су грађани Београда са цвећем дочекали Бакира Изетбеговића? Зар нисмо и ми могли да организујемо да га неко `спопадне` негде иза угла? Али, ми смо озбиљна држава", рекао је Дачић.

Он је упитао да ли се ЕУ огласила поводом инцидента у Мушутишту, када су Албанци насилно спријечили Србе да посјете цркву.

"Шта је за њих потребно да се уради, осим рехабилитације, фашизма и усташтва? Забрана доласка Вучићу у Сребреницу?", рекао је Дачић и најавио да ће све што је навео рећи и на предстојећем састанку шефова дипломатије ОЕБС-а и ЕУ, као и земљама кандидатима.