latinica  ћирилица
30/08/2016 |  09:13 | Аутор: СРНА

Ђурић: Утврдити судбину свих несталих

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је, поводом Међународног дана несталих, да очекује да у наредном периоду Београд и Приштина начине одлучнији помак ка српско-албанском помирењу тако што ће, без изузетка, утврдити судбину свих лица која се и даље воде као нестала.
Марко Ђурић - Фото: СРНА
Марко ЂурићФото: СРНА

Ђурић је у саопштењу подсјетио да је од завршетка ратних сукоба на Косову и Метохији протекло више од једне и по деценије, али да стотине породица из јужне српске покрајине и даље очекују да истина о судбини њихових најмилијих буде расвијетљена.

Он је додао да је Међународном комитету Црвеног крста /МКЦК/ пријављено 6.049 случајева несталих на Косову и Метохији, а од тог броја до данас су затворена 4.383 случаја.

"И даље се 1.666 особа води као нестало, а међу њима је више од 570 Срба и других неалбанаца", навео је Ђурић.

Он је оцијенио да су институције и политичке елите, као и надлежне међународне организације, дужне да уложе додатни напор како би се породицама које и даље живе у ишчекивању и нади, утврђивањем истине, понудила каква-таква утјеха.

"И поред декларативне спремности свих заинтересованих страна, нисмо успели да утврдимо каква је судбина свих несталих, а једна од најмрачнијих страница наше заједничке историје неће бити затворена док год то не буде учињено", истакао је Ђурић.

Он каже да се Београд и Приштина питањем несталих лица баве у оквиру радне групе којом предсједава МКЦК, што је добар, али показало се не сасвим ефикасан механизам за сарадњу на рјешавању проблема несталих.

Ђурић је навео да ова комисија, без обзира на све препреке са којима се суочава, истрајава у овом тешком и племенитом послу.

Он је додао да је, путем овог механизма, ријешено 1.620 случајева несталих лица, а спроведене су и значајне теренске активности ради провјере информација о мјестима могућих гробница.

"Београдска делегација поступила је по свим захтевима Приштине који се односе на теренске провере и лоцирање могућих гробница на подручју централне Србије. Сваку локацију за коју смо добили информацију, проверили смо и тако ћемо се понашати и убудуће", рекао је Ђурић.

Он очекује да Приштина преда радној групи информације о могућим гробницама са посмртним остацима Срба и других неалбанаца.

Ђурић очекује од међународних организација, које су у вријеме чињења злочина и њиховог прикривања биле на Косову и Метохији као што су Кфор, Унмик, Оебс, Хашки трибунал, да помогну у прибављању релевантне документације и рјешавању питања посмртних остатака око 400 НН лица у мртвачници у Приштини.

"Недостатак информација о могућим појединачним и масовним гробницама и тешкоће у идентификацији ексхумираних посмртних остатака и даље су кључне препреке за решавање случајева несталих лица", додао је Ђурић.