latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:56 ⇒ 09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

АП: Исламска држава оставила иза себе 72 масовне гробнице

Исламска држава је оставила иза себе 72 масовне гробнице са хиљадама мртвих, али ће их вјероватно бити пронађено још много како се џихадистичка група повлачи, јавља АП, који је путем ексклузивних интервјуа, фотографија и истраживања дошао до доказа о постојању тих гробница.
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews) -
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews)

Укупно, број мртвих у том гробницама је од 5.200 до више од 15.000.

У Сирији се налази 17 масовних гробница, међу којима и једна у коју је покопано стотине тијела припадника једног јединог племена, наводи америчка агенција.

Истраживање је показало да се таква локација налази и у затвору Бадуш код Мосула, где је убијено више од 600 затвореника, а то доказују ексклузивне сателитске фотографије које је направила и америчког агенцији доставила обавештајна компанија AllSource Analysis.

Правда је, у свим тим случајевима, задовољена само једанпут, након што је 2014. године око 1.700 ирачких војника стрељано у кампу Спејчер у Тикриту.

Двије године послије тог масакра је, 21. августа 2016, у Ираку 36 џихадиста ИС обешено због убијања, подсјећа АП.

Од 72 масовне гробнице, чије је постојање америчка агенција документовала у, како наводи, најопсежнијем истраживању те врсте до сада, најмања садржи три тијела, док се за највећу вјерује да их садржи на хиљаде.