latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић тражио оштро реаговање ЕУ због испада Хрватске

Премијер Александар Вучић на састанку с представницима амбасада и међународних организација тражио је од ЕУ да оштро реагује на провокације и испаде из Хрватске
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

То је објавио дневни лист "Блиц".

На састанку српског ремијера са представницима 64 амбасаде и међународне организације у Србији, амбасадор САД и шеф делегације ЕУ, Кајл Скот и Мајкл Давенпорт, подрзали су политику коју Влада Србије води у спору са Хрватском, истакли да је мудро што Србија не одговара на провокације и апеловали да се са таквом тактиком настави, наводи лист.

Како пише "Блиц", српски премијер критиковао је одсуство реакције ЕУ послије инцидената, који су посљедњих дана избили у Хрватској.

"И даље ћемо да ћутимо, бићемо мудри и нећемо падати на провокације, али тражимо јасну реакцију Европске уније. Није исправно да као ЕУ дајете смјернице Србији шта треба да чини и како да се понаша, а у својим редовима имате чланицу коју, ни након озбиљнијих испада, нико не укори", поручио је премијер дипломатама, преноси лист.

Након Вучића, како се наводи, први је говорио амбасадор САД у Србији Кајл Скот, који је похвалио европске интеграције Србије и све што у том смислу Србија ради. Он је рекао да је нормална реакција наших власти и да није добро оно што се посљедњих дана дешавало.

Ријеч је потом узео шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

"Недостатак лидерства у појединим земљама региона главни је проблем и разлог сукобљавања. Кад нема политике, онда слиједе напади", рекао је Давенпорт, мислећи притом на Хрватску.

Послије Давенпорта су говорили турски и канадски амбасадор, отправник послова Њемачке и амбасадор Француске, као и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, пише лист.