latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:17 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Бразилска полиција испалила сузавац на присталице Русефове (ФОТО)

Бразилски предсједник Дилма Русеф одлучно је бранила своје поступке док је обављала дужност шефа државе и упозорила сенаторе да би њена смјена нанијела штету демократији.
Протести у Сао Паолу (фото: oglobo.globo.com) -
Протести у Сао Паолу (фото: oglobo.globo.com)

Русеф, која је суспендована од маја, говорила је у Сенату 30 минута о процесу импичмента, односно смјене предсједника државе, поводом оптужби да је прекршила законе о буџету.

Она је потом одговарала на питања сенатора дуже од 14 сати, а састанак је завршен непосредно прије поноћи по локалном времену, пренио је АП.

Сенат би данас требало да покрене процедуру завршног гласања о томе да ли она треба да буде смијењена са положаја.

Опозициони сенатори тврде да је она прекршила законе о фискалној одговорности јер је прикривала рупе у федералном буџету. Они сматрају да је то подстакло рецесију и инфлацију од десет процената те да је довело до свакодневних отпуштања.

Русеф је одбацила оптужбе и рекла да није прекршила никакве законе, напомињући да су претходни предсједници предузимали сличне фискалне мјере.

Протести у Сао Паолу (фото: oglobo.globo.com)

Она је рекла да је била приморана да донесе тешке одлуке у вези са буџетом због пада прихода и одбијања њених противника у Конгресу да сарађују.

Русеф је додала да је процес импичмента већ нанио штету економији и за то оптужила опозицију, која сматра да она мора бити смијењена да би се побољшала финансијска клима.

"Знам да ће ме осудити, али моја савјест је мирна. Нисам починила кривично дјело", рекла је она сенаторима.

За њену смјену потребни су гласови најмање 54 од 81 сенатора. Локални медији преносе да је минимум гласова већ осигуран, док се 18 сенатора противи смјени, а 11 је неодлучно.

У међувремену, полиција у Сао Паулу је испалила сузавац на демонстранте који су изашли на улицу да би изразили подршку суспендованој предсједници Бразила Дилми Русеф.

Присталице Русефове, окупили су се на главној авенији у Сао Паулу са транспарентима против Мишела Темера, потпредсједника Бразила који обавља функцију шефа државе откад је Русефова суспендована у мају до коначне одлуке о томе да ли ће бити опозвана, пренијела је агенција АП.

Демонстранти су подигли барикаде испред кордона интервентне полиције, у виду запаљених предмета.

Протести у знак подршке Русефовој су организовани у још неколико бразилских градова, укључујући престоницу Бразилију, гдје Сенат већ четврти дан засједа о њеној смјени.

Извор: Срна/Танјуг