latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:13 ⇒ 08:46 | Аутор: Агенције

Нестао швајцарски борбени авион са пилотом

Швајцарска војска покренула је потрагу за пилотом и његовим борбеним ловцем, након што је авион ваздушних снага те земље нестао током вјежбе у понедјељак, саопштило је швајцарско Министарство одбране.
Нестао швајцарски борбени авион са пилотом - Фото: nezavisne novine
Нестао швајцарски борбени авион са пилотомФото: nezavisne novine

Авион Ф / А-18Ц, нестао је у близини Сустена у централној Швajцарској у понедјељак поподне.

Претпоставља се да је нестао у тешко приступачном планинском алпском подручју, а лоше вријеме и мрак ометају потрагу, кажу у швајцарском Министарству одбране.

Командант швајцарских ваздушних снага Алдо Шеленберг рекао је конференцији за новинаре да је дубоко потресен инцидентом.

На питање о шансама преживљавања пилота, он је рекао: "Надамо се и молимо", јавила је швајцарска новинска агенција СДА.

Авион је полетио из зрачне базе Меиринген у понедјељак у 14:01 сати (GMT), као други авион у вјежби, а радијски контакт с базом изгубљен је четири минуте послије.

Најновији инцидент трећи је који је задесио швајцарско војно ваздухопловство задњих неколико година. Пилот је повријеђен када се авион Ф / А 18 срушио у октобру 2015. године у југоисточној Француској, док је други такав авион пао 2013. године.

Раније ове године швајцарски ловац Ф 5Е сударио се с другим авионом и срушио у језеро у сјеверној Холандији уочи аеромитинга.

(Хина)