latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:38 ⇒ 10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Киргистан: Бомбашки напад код амбасаде Кине, нападач мртав (ВИДЕО)

У близини кинеске амбасаде у Киргистану данас је експлодирао аутомобил при чему је погинуо возач, а три особе су рањене, саопштило је Министарство здравља Киргистана, док власти наводе да је ријеч о самоубилачком бомбашком нападу, јавиле су агенције.
Киргистан (фото: © Azattyk / YouTube) -
Киргистан (фото: © Azattyk / YouTube)

Возач аутомобила је покушао да пробије капију амбасаде, рекао је неименовани киргистански безбједносни званичник, јавља Ројтерс.

"Као резултат експлозије, само је терористички бомбаш-самоубица погинуо. Чланови безбједносног особља амбасаде су рањени", рекао је потпредсједник киргистанске владе Јениш Разаков, преноси АФП.

Локална медицинска служба саопштила је да је у експлозији погинуо возач, док су два члана особља амбасаде и једна жена лакше рањени.

Тас с наводи да је рањено троје локалних становника који су радили на територији кинеске амбасаде и да киргистанска полиција сада идентификује бомбаша-самоубицу.

Запослени у амбасади Кине и оближној америчкој амбасади су евакуисани, саопштила је киргистанска служба за ванредне ситуације.

Извор у полицији у Бишкеку рекао је француској агенцији да је аутомобил марке "мицубиши делика" пробио капију амбасаде прије него што је експлодирао насред комплекса, у близини резиденције кинеског амбасадора.

Још један извор у служби безбједности Киргистана навео је да се унутар возила налазила експлозивна направа.

Локални становници рекли су француској агенцији да су им усљед експлозија попуцала стакла на прозорила и затресле су име се куће.

Киргистан, централноазијска земља, дијели границу са Кином, односно граничи се са њеним аутономским ујгурским регионом Сјинђијанг.

Кина осудила бомбашки напад на њену амбасаду у Киргистану

Министарство спољних послова Кине осудило је као "екстреман и насилан" јутрошњи напад аутомобилом -бомбом на амбасаду те земље у Киргистану, у којем су рањена три члана особља амбасаде, јавља Ројтерс.

Кина је, такође, позвала киргистанске власти да темељно истраже овај инцидент, рекла је портпаролка Министарства Хуа Чуњинг на редовној конференцији за новинаре у Пекингу.

Како је Хуа истакла, ниједна организација није преузела одговорност за данашњи инцидент.

Хуа је додала да су три члана особља кинеске амбасаде у Бишкеку задобила лакше повреде и да су пребачени у болницу.