latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:02 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Рајтер: ЕУ гази људска права Срба на Косову

Адвокат Аксел Рајтер прослиједила је отворено писмо Мисији Еулекса на Косову и Метохији којим упозорава јавност и институције да је сасвим сигурно да од новембра ове године у тој мисији неће радити ниједан Србин.

"Запослени српског етничког поријекла који већ дуго раде у Еулексу та институције је дискриминисала и неће им продужити запослење због тога што не разумију или не говоре течно албански језик, иако говоре српски и енглески", наведено је у писму достављеном Срни.

Рајтерова прецизира да су Срби, пошто су сазнали за ову одлуку, написали молбу и доставили је шефу Еулекса и релевантним службеницима указујући на своју забринутост повезану с овом одлуком, са јаким аргументима против те одлуке и посљедицама које ће она проузроковати.

"Након што су затражили од шефа мисије да размотри одлуку, подносиоци молбе су били разочарани када су сазнали да је подржао дискриминацију", појашњава она.

Рајтерова упозорава да је "ситуација постала још много гора" када су запослени косовски Срби затражили од мисије да ријеши спор арбитражом, као што је то предвиђено у њиховим уговорима.

"Еулекс је одбио њихово уговорно право на арбитражу тврдећи да је изнад и да не подлијеже законима и Уставу Косова", наводи Рајтерова.

Рајтерова, која је адвокат подносилаца представке и члан Бриселске адвокатске коморе у Белгији, каже да је одбијање мисије да се суочи са независним и непристрасним трибуналом кукавичлук.

"То је нечувени пример некажњивости на Косову да Еулекс редовно издаје осуђујуће извјештаје. Бавећи се адвокатуром, из самог срца Европске уније, узнемирени смо што можемо да видимо да Еулекс, који је мисија Европске уније, гази људска права на овај начин" написала је она.