latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:54 ⇒ 30/08/2016 | 10:48 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ води двије истраге о нападу на Вучића (ВИДЕО)

Осим против Алмира Мердића из Јелаха, једног од главноосумњичених за прошлогодишњи напад на премијера Србије Александра Вучића, Тужилаштво БиХ, обуставило је истрагу против још једне особе. Име не саопштавају, али кажу како доказе против њих двојице нису могли да нађу.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Из Тужилаштва не престају да шокирају јавност. Сада тврде да о истом нападу постоји друга истрага и да на тој истрази сада "интензивно" раде!?

Данима након што је, уз повике Алаху екбер, српски премијер Александар Вучић у директном ТВ преносу, варварски засут каменицама, флашама, ципелама... бх. полицајци гледали су видео снимке и фотографије. Потом су исте годину гледали поступајући тужилац Исмет Шушкић и његови сарадници. У међувремену је Шушкић од грађана тражио да каменице, властите или туђе ципеле, као доказе, скупљају по Поточарима и доносе у Сарајево.

И опет ништа! Алмира Мердића и дружину, са замахнутим рукама и каменицама у њима, са снимака су препознавали новинари. Али за Шушкића и бх. Тужилаштво, доказа нема па нема! Мердић се у међувремену сарајевској јавности жалио на несаницу па је Тужилаштво одлучило да му подари миран сан!

"Испитан је велики број свједока и прегледана велика количина доказних материјала и видео снимци из којих се не могу пронаћи докази да су особе против којих је истрага обустављена починиле кривично дјело.", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво наставља да гледа снимке и скупља ципеле и каменице. Опет интензивно, како то само они знају! Активирали су, кажу, други предмет! О истом нападу - у цивилизованим земљама незабиљеженом! Имају ли више од два предмета, не откривају!

- Овдје је очигледно да се ради или о политичкум утицају на правосуђе или о аутоцензури тужилаца што је још горе - сматра правни експерт Крстан Симић.

Мјесецима раније у бх. Тужилаштву били су захвални бившем Специјалном тужилаштву Српске, јер им је доставило свој спис. Предмет је, рекли су тада сарајевски тужиоци - комплетиран. Сада управо тужилаштво у Бањалуци волшебно увлаче у причу о свом интензивном нераду. Намјерно заборављајући да МУП Српске нема надлежност да хапси на територији Федерације, нити је Тужилаштво у Бањалуци могло да процесуира кривична дјела из сарајевске надлежности.

А напад на страног државника јесте надлежност и брука Сарајева! Још већа је стигла ових дана! У изјави сребреничког сарајлије Садика Ахметовића, како је Вучић "напао сам себе"! Покушао је Ахметовић накнадно да објасни необјашњиво! Али од сарајевске мантре није одустао!

- Мислио сам да је продукт револта посјетилаца и жртава био тај који се десио у том тренутку - каже Ахметовић.

Да ли сви револтирани у БиХ, могу да некажњено каменују све око себе – још једно питање без одговора! И одговорности! Није је претходно било ни у бројним намјерним или случајним пропустима полицијских агенција које су скуп обезбјеђивале. Ни у недомаћинском односу домаћина Бакира Изетбеговића који је Вучићу уочи комеморације, безбједност гарантовао! Ни међу протоколцима, иначе ратним "бисерима" који су српског премијера усмјеравали пред разуларену масу.

Све је снимљено и задокументовано, али слаба вајда – кад бх. Тужилаштво нема доказа. А и истрага је кажу компликована.

- Ако је компликована истрага да им пошаљемо студенте друге године права или безбједности да им помогну? - каже Зоран Драгишић, професор на Факултету за безбједност у Београду.

А можда не би било згорег и међународним званичницима помоћи. И освјежити им памћење. У јулу прошле године утркивали су се ко ће снажније да осуди напад у Поточарима. Хорски понављали како кривци морају да буду кажњени. Након 14 мјесеци виртуелне истраге, њихов громогласан мук! Па и то ваљда довољно говори!