latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:37 ⇒ 30/08/2016 | 10:48 | Аутор: РТРС

Бошњаци призивају забрану референдума о Дану Републике (ВИДЕО)

О референдуму о дану Републике расправљаће сутра Савјет за спровођење мира у БиХ. То је додатно `запалило` политичке односе у БиХ.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Док се чека да амбасадори кажу шта мисле о референдуму у Српској, Бошњаци и даље траже од високог представника да спријечи његово одржавање, а Срби да се поштују демократска права и закони.

У случају да високи представник затражи забрану одржавање референдума о Дану Републике, каже премијер Србије Александар Вучић, хитно ће позвати српске политичке лидере из Републике Српске на консултације. Потребно је, каже Вучић, заштитити права српског народа.

- Морамо да разговарамо и консултујемо се и да извучемо најмању штету, а највећу корист за наше грађане и наш народ. Али, у сваком случају, то би значило наш хитан састанак и вјероватно цјелодневни или ноћни састанак. У сваком случају дуг састанак. Не бих да се мијешам прије таквих одлука у било шта друго - рекао је Вучић.

Помоћ међународне заједнице и даље тражи Бакир Изетбеговић. У отвореном писму упозорава стране амбасадоре да Српска крши уставни поредак БиХ, да је тема референдума заправо Уставни суд БиХ и тражи да га спријече. Исто траже и Бошњаци у Парламенту БиХ. Српски парламентарци поручују да је јасно шта се може очекивати од сутрашње сједнице ПИК-а.

- Чини ми се да неке дипломате очигледно мисле да би требало да забране да се самостално склапају бракови, да требамо некога питати, да би требало о сваком питању да питамо некога, да тркнемо до Брисела па да питамо ову или ону амбасаду, што прелази сваку мјеру - каже Средоје Новић, посланик у Дому народа БиХ.

У СДС-у кажу да још стоје иза подршке референдуму, али да им датум не одговара. Не коментаришу притисак високог представника, нити покушај ЦИК-а да не достави бирачке спискове, али зато знају да Бакир Изетбеговић и Милорад Додик један другом раде предизборну кампању. То што су у коалицији са СДА, СДС-у не представља проблем.

- Он је потпуно изгубио аутентучност на томе што је овај референдум расписао прије избора и то што га је расписао прије избора више угрожава Републику Српску, него све апелације Бакира Изетбеговића - каже Огњен Тадић, замјеник предсједника СДС-а.

Младен Иванић сматра да уколико предсједник Уставног суда БиХ, Мирсад Ћеман, донесе самоницијативно привремену мјеру на захтјев страначког шефа Бакира Изетбеговића, којом би наредио да се одложи референдум, то би била катастрофа за правни систем и тотално срозавање Суда. А Иванић има приједлог и за институције Српске.

- Послије референдума ћемо 9. јануар звати Дан државности Републике Српске и тиме досљедно проводимо одлуку Уставног суда, а дижемо значај Дана још више, па ако државност ставе ван снаге онда Дан осамостаљења, ако не може ни то онда Дан независности и тако можемо 50 година - каже Иванић.

Сутра, осим ПИК-а, засједа и ЦИК. Коначно би требало да буде познато да ли ће доставити бирачке спискове Републичкој комисији за спровођење референдума.