latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:11 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

СДС Анђелића избацио, а сад га кандидује за директора (ВИДЕО)

Тек што га је Представнички дом ПС БиХ именовао за замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ, Драган Анђелић суочава се са новом истрагом о штетним уговорима које је склапао док је био директор ЈП Воде Српске.
Драган Анђелић - Фото: РТРС
Драган АнђелићФото: РТРС

У Окружном тужилаштву РТРС-у је потврђено да су данас примили службени извјештај против Анђелића. Полиција је добила анонимну пријаву која терети Анђелића да је са предузећем Радис из Источног Сарајева склопио штетан уговор.

Иначе, именовање Драгана Анђелића изазвало је различите политичке оцјене јер је ријеч о бившем кадру ДНС-а, чији је избор за замјеника директора бх. Агенције за борбу против корупције подржала СДС. Да би сјео у фотељу потребно је да га потврди и Дом народа ПС БиХ. Сједница Дома је у сриједу.

И с обзором на бројне натписе о сумњивим пословима, бивши директор Вода Српске само што није сјео у фотељу директора бх. Агенције за превенцију корупције. Прва препрека, пријава због проневјере 237.000 КМ је неутралисана јер је бијељинско тужилаштво одбацило пријаву, међутим Драгану Анђелићу исписана је нова у ЦЈБ Источно Сарајево.

- У пријави је наведено да је Драган Анђелић склопио више штетних уговора,тако је и са фирмом Радис из Источног Сарајева склопио уговор без јавних набавки и уплатио јој аванс иако та фирма никада ништа није урадила - каже Данка Тешић, портпарол ЦЈБ Источно Сарајево.

Кривичне пријаве и медијски натписи о примању мита и злоупотреби положаја нису ни дотакли надлежну парламентарну Комисију која је током бодовања за Драгана Анђелића утврдила да има изузетно висок, јавни и морални углед, али и искуство у борби против корупције.

- Чињеница је да га та пријава дискредуитује за такво једно мјесто као што је замјеник директора Агенције за борбу против корупције. Овим је јасно показано како постојећа већина у БиХ намјерава да се бори против корупције - истиче Душанка Мајкић, посланик у Представничком дому ПС БиХ (СНСД).

Иако у СДС-у сада о Анђелићу имају високо мишљење, до прије двије године оптуживали су га да је индиректни кривац зашто је Семберија поплављена јер је, како су тврдили, као директор Вода Српске слао Србији лажне податке о нивоу воде.Тешке оптужбе су заборављене, а СДС-ови посланици, укључујући и оне из тада потопљене Семберије, подржали су избор Драгана Анђелића.

- Драган Анђелић, бивши директор Вода Српске, није кандидат СДС, није члан СДС-а, СДС нема ништа с њим, он се пријавио као сваки грађанин на конкурс. Нисам сигуран да су посланици СДС-а гласали за њега - каже Огњен Тадић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ (СДС).

Посланици СДС-а редом су подржали избор Анђелића, што потврђује и листинг гласања. Драган Анђелић раније је демантовао да је његово именовање противуслуга Јовану Вуковљаку који напустио ДНС и придружио се Клубу СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.