latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:09 | Аутор: sputniknews.com

Гардијан - Јенс Шпан, будући канцелар Њемачке

Члан њемачке Хришћанско-демократске уније Јенс Шпан могао би да замијени Ангелу Меркел на функцији федералног канцелара, сматра британски лист “Гардијан“.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

 Како објашњава лист, Ангела Меркел се за 11 година владавине налазила у епицентру многих проблема, почев од дужничке кризе, па све до рата на Блиском истоку, међутим, упркос свим недаћама увек је могла да рачуна на лојалност својих партијских колега.

“Власт Меркелове била је до те мјере недодирљива, највећим дијелом јер није морала да се брине за унутарстраначке проблеме“, наводи аутор чланка. Међутим, ситуација се промијенила годину дана након што се разбуктала мигрантска криза, а либерална позиција Меркелове према мигрантима резултирала је појавом политичког противника унутар партије. “Упознајте Јенса Шпана - парламентарца и заменика министра финансија, а према предвиђањима многих и будућег канцелара Њемачке“, наводи “Гардијан“.

Шпан се залаже за дјелимичну забрану ношења бурки и сматра да Њемачка није земља за оне који приморавају своје жене да прекривају своје лице. Да ли је Европа пред вјерским ратом “Ми морамо дати јасан сигнал шта је прихватљиво, а шта није“, навео је својевремено Шпан. Он сматра да су грађани Њемачке спремни да помогну мигрантима, међутим, како каже, та помоћ би требало да буде паметно организована. Будући да је хомосексуалне оријентације и стар 36 година, Шпан можда и не дјелује као да је прави кандидат за мјесто канцелара, међутим, он тако не мисли, већ тврди да се Њемачка за посљедњих 10 година драстично промијенила, те да је постала далеко отворенија земља.

Истовремено, Шпан не криви Меркелову због њене мигрантске политике тврдећи да је отварање граница добра ствар, иако сматра да је то требало далеко раније учинити, као и да је било потребно започети њихову интеграцију у друштво, што је дуготрајан и компликован процес.