latinica  ћирилица
29/08/2016 |  17:56 | Аутор: СРНА

Представнички дом ПС БиХ - Нови захтјев за одгађање мишљења о Законима о акцизама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би сутра да се изјасни о утврђивању новог рока за достављање мишљења о приједлозима измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, које је предложио Савјет министара БиХ.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Комисија за финансије и буџет Представничког дома затражила је данас од Представничког дома додатних 15 дана за изјашњавање о овим приједлозима закона.

Као разлог за неизјашњавање о сету законских приједлога којима је предвиђено повећање акциза за нафту и нафтне деривате, наведено је да до данас није добијено тражено мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ о овим законима.

Комисија за финансије и буџет већ је једном одгодила за мјесец дана изјашњавање о предложеном сету закона и тражила мишљење УО УИО БиХ.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је обезбјеђивање додатних 10 фенинга за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Савјет министара БиХ првобитно је тражио за овај сет закона хитну процедуру, што је Представнички дом одбацио и упутио их у разматрање по скраћеном поступку.

Пред посланицима ће се у другом читању наћи и Приједлог закона о пружању бесплатне правне помоћи којим се жели обезбиједити ефикасан и једнак приступ правди у поступку пред тијелима и институцијама БиХ пред којима се остварују или штите појединачна права, обавезе и интереси.

Према закону, надлежно тијело за пружање бесплатне правне помоћи пред тијелима и институцијама БиХ је Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи БиХ, који је унутрашња организациона јединица у саставу Министарства правде БиХ.

Корисници бесплатне правне помоћи могу бити држављани БиХ и друга физичка лица с боравиштем у БиХ, физичка лица на територији БиХ под међународном заштитом, као што су избјеглице, тражиоци азила, жртве трговине људима, апатриди, те лица чија су права заштићена одредбама међународних конвенција у овој области.

У другом читању биће размотрен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, с циљем његовог усклађивања са стварним потребама и праксом, с обзиром да је усвојен 2005. године.

Образложено је да се измјенама Закона, осим усклађивања нормативних рјешења с потребама праксе, он допуњава у складу са критеријумима Свјетске банке о објавама података у овој области.

Истовремено се уводи обавеза евидентирања дуга градова и фондова, чиме ће бити обезбијеђен потпунији подаци о задуживању у БиХ.

У првом читању биће разматран Приједлог закона о измјенама Закона о заштити и добробити животиња чији је предлагач Дом народа.

На дневном реду сједнице је и Извјештај о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ