latinica  ћирилица
29/08/2016 |  17:20 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Добој: Плате савјетника у градској администрацији готово пет хиљада КМ (ВИДЕО)

Плата од 4,5 хиљаде КМ за стручно савјетовање градоначелника. Можда звучи невјероватно, али је истинито.
Добојске плате за Гиниса - Фото: РТРС
Добојске плате за ГинисаФото: РТРС

Потписивањем појединачног колективног уговора у градској управи Добој, два службеника добила су коефицијенте који су много већи од коефицијената осталих запослених.

Ни то можда не би било чудно да њихова мјесечна примања не достижу плате највиших функционера у Републици Српској, па чак су и веће.

Највиши коефицијент сложености послова у градској управи Добој већи је од најнижег за чак више од 12 пута. И док стручни сарадници и начелници појединих одјељења имају коефицијент од 8 до 17, стручни савјетник за стратешко планирање и буџет у кабинету градоначелника има 35, а стручни савјетник за правне, имовинске и нормативне послове невјероватних 45,6. Законито, али да ли је морално, питају у Министарству управе и локалне самоуправе.

- То значи да један човјек у градској управи Добој има већи плату од предсједника или премијера Републике Српске, што није морално, ни примјерено градској управи - истиче ресорна министарка Лејла Решић.

Ако је цијена рада 100, то значи да ова два службеника мјесечно, не рачунајући додатке на плату добију 3.500 односно 4.560 КМ. Овај појединачни колективни уговор потписао је градоначелник као послодавац и предсједник синдиката градске управе Добој Зоран Стојаковић, који није хтио да коментарише ове коефицијенте. Али, зато је његов колега из републичког синдиката управе најоштрије осудио овако високе коефицијенте.

- Нико не заслужује да има овако високе коефицијенте и да се они разликују оволико од других запсолених - сматра Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Посебни колективни уговор синдиката управе и ресорног министарства није потписан јер се чека нови закон о локалној самоуправи, који би у Парламенту Српске требало да буде у октобру.

- Оно што ћемо урадити је да ћемо тим законом ограничити горњу границу коефицијената службеника - истиче Решићева.

Логично питање које се намеће је - ако два службеника у градској управи имају високе коефицијенте и плате, колику зараду на крају мјесеца добије градоначелник Добоја? Да ли неко може вјеровати да има мању?