latinica  ћирилица
29/08/2016 |  17:15 | Аутор: СРНА

Митровић огорчен због политизације Међународног дана несталих лица у БиХ

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Недељко Митровић огорчен је и револтиран због политизације обиљежавања 30. августа Међународног дана несталих лица у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Очигледно је да руководство из бошњачког народа у Институту за нестала лица користи сваку прилику да наметну своју политику, прије свега, када је ријеч о равноправности и једнаког учешћа свих представника у обиљежавању Међународног дана несталих", рекао је Митровић новинарима у Источном Сарајеву.

Митровић је појаснио да је још прије 20 дана усаглашено да данас, поводом Међународног дана несталих лица, буде одржана конференција за новинаре на којој би се обратио предсједавајући Колегијума директора Института Амор Машовић, чланови Управног одбора Института, те представници Министарства за људска права БиХ.

"Одазвали су се једино представници Међународне комисије за нестале особе /ИЦМП/ и Међународног комитета Црвеног крста. У међувремену је портпарол Института Лејла Ченгић у договору са Машовићем отказала данашњи састанак због чега конференција није ни заказана", каже Митровић.

Он је додао да се чини да је у конкретном случају ријеч о намјерној опструкцији и наметању ставова, те злоупотреби догађаја од међународног значаја.

"Ми том догађају придајемо изузетан значај јер већ традиционално 11. годину обиљежавамо Међународни дан несталих на Озрену, гдје је 1995. године почињен стравичан масакр и протјеривање које има све елементе локалног геноцида", истакао је Митровић.

Он је напоменуо да се на овај начин показује безобзирност, дискриминација и неједнак третман жртава, те неуважавање раније договорених ставова.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић изразио је жаљење што Институт није на адекватан начин учествовао у обиљежавању Међународног дана несталих.

"То стање већ, нажалост, предуго траје. Институт има два суоснивача - Савјет министара БиХ и ИЦМП. Чини се да Савјет министара бјежи од проблема несталих лица и до сада није предузео ниједан корак како би се побољшало стање у области тражења несталих", сматра Мишић.

Он је напоменуо да Министарство финансија и трезора БиХ треба да врши контролу утрошка средстава за процес тражења - што, такође, није у урађено.

"Проблем је што нико не врши надзор над радом Института за нестала лица БиХ. Имамо на дјелу процес уништавања Сектора за идентификацију и ексхумацију и параинститут који егзистира од када је са радом почео Институт", рекао је Мишић.

Он је додао да се данас, нажалост, обмањује јавност када је ријеч о Централној евиденцији несталих лица, те да ће процес кренути једино кад из њега буду избачени страначки функционери и центри моћи изван Института за нестала лица БиХ.

"Породице треба да знају да је то разлог због којег постоји нејединство у Колегијуму директора и Савјетодованом одбору Института за нестала лица БиХ. Имамо ситуацију да се наставља ратна реторика, по којој је неко проглашен из политичких разлога агресором и не може бити жртва. То је стање које је неприхватљиво за Републику Српску и удружења из Републике Српске и мене као члана Колегијума", поручио је Мишић.