latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:44 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Приједор: Пут за Кевљане и Јакуповиће (ВИДЕО)

Мјештани приједорскиих села Кевљани и Јакуповићи добили су нове асфалтиране дионице локалниих путева, којима су ова мјеста повезана са магистралним путем Приједор-Бањалука, односно пругом Добрљин-Бањалука.
Приједор, пут - Фото: РТРС
Приједор, путФото: РТРС

Асфалтирање двије дионице пута, укупне дужине око четири хиљаде метара, са 60 одсто средстава финансирало је федерално Министарство за избјеглице и расељена лица, док је град Приједор учествовао са 40 одсто средстава. Како кажу мјештани, реализација овог пројекта је од непроцјењивог значаја јер ће, како се надају, омасовити повратак расељених лица са овог подручја.

Становници Кевљана и Јакуповића са одушевљењем су дочекали асфалтирање путева на које су, како кажу, чекали годинама.

- Ово је велика ствар за грађане. Овдје су људи почели да се враћају око 1999-2000. године, а сад је 2016. Шеснаест година се чекало на овај пут. Ово је, дакле, велика ствар за грађане - каже мјештанин Кевљана, Мирсад Кевац.

Градоначеник Приједора Марко Павић, поручио је да је циљ градске Управе да се сви дијелови града равномјерно развијају, и да повратници на ове просторе не смију да буду запостављени.

- Желим да овај пут буде пут повратка у ова насеља. Ми никад не правимо путеве да би наши грађани тим путевима одлазили, него правимо путеве да би грађани долазили и остајали у свом граду - рекао је Павић.

Министар за избјеглице и расељена лица БиХ Един Рамић је рекао да је федерално министарство за асфалтирање дионица у Кевљанима издвојило 192.630 КМ, за дионицу Јакуповићи 115.000 КМ, док је остатак финансирао град Приједор.

Према посљедњем попису, на територији села Кевљани и Јакуповићи живи око двије хиљаде становника, углавном повратника.