latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:34 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Бијељина: Зашто нема тимова за пружање прве помоћи на базенима? (ВИДЕО)

Случај шеснаестогодишњег дјечака који је протеклог викенда био животно угрожен након пада у базен, у Бањи Дворови код Бијељине, покренуо је питање - зашто немамо тимове за пружање прве помоћи на базенима.
Бијељина, базен - Фото: РТРС
Бијељина, базенФото: РТРС

Након што је извучен из воде, дјечака су реанимирали спасилац и доктор Миленко Ђукић, који се случајно нашао на базенима.

Шеснаестогодишњака који је помагао дјевојчици да изађе из базена, у воду је из шале гурнуо његов друг. Био је лош пливач и није успио да изрони. Живот су му спасили љекар и инструктор пливања. Овај случај треба да послужи као опомена да би на купалиштима требало да буде доступан и љекар, сматрају купачи.

Да су тимови за пружање прве медицинске помоћи потребни слажу се и у Бањи Дворови. Међутим, то је скупа инвестиција коју не могу да приуште. Осим едукованих спасилаца имају и приручну амбуланту и дежурног медицинара за пружање прве помоћи, али не и сет за реанимацију.

- Што се тиче стручнијег дијела, у смислу не само вјештачког дисања него ослобађања дишних путева и могућности реанимације, врло је тешко замислити постојање тога на свим или било којем купалишту, а без комплетене квалитетне бриге - каже директор бање Влатко Јефтић.

Минути након несреће су драгоцијени, па прва помоћ мора бити стручна брза и ефикасна, али се мора мијењати и свијест купача.

- Имају јако добро организовану екипу спасилаца и чувара, али морате узети у обзир нашу културу, однсно некултуру, а ту некултуру неће моћи да ријеши ни хиљаду спасилаца - каже др Ђукић.

На базенима су истакнута правила понашања - да се не скаче у воду, не улази у алкохолисаном стању, нити да се купачи гурају у базен, али многи их не поштују што може да изазове трагедију.