latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:33 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Чавушоглу: Посјета посланика Инџирлику зависи од Владе Њемачке

Дозвола Турске посланицима њемачког Бундестага да посјете ваздушну базу "Инџирлик" зависиће од дистанцирања њемачке Владе од резолуције којом је масакр над Јерменима 1915. године окарактерисан као геноцид, рекао је данас турски министар спољних послива Мевлут Чавушоглу.
Мевлут Чавушоглу (Фото: East News) -
Мевлут Чавушоглу (Фото: East News)

"Све зависи од корака које ће предузети Њемачка. Уколико предузме неопходне кораке омогућићемо посјету", изјавио је Чавушоглу.

Он је нагласио да, нажалост, мора да каже да онима који се на непоштен начин мијешају и манипулишу историјом Турске не може бити омогућена посјета.

Званичници турског Министарства спољних послова истакли су да "неопходни кораци" значе да се њемачка Влада дистанцира од резолуције усвојене у парламенту и да изнесе јасан став да је не подржава.

Турска је у знак негодовања због резолуције усвојене у јуну у Бундестагу којом је масакр снага Отоманског царства над Јерменима окарактерисан као геноцид ускратила приступ посланицима њемачког парламента у базу "Инџирлик" недалеко од границе са Сиријом.

У бази "Инџирлик" распоређено је шест њемачких извиђачких авиона и танкер за допуну горива ради подршке у ударима коалиоционих снага на "Исламску државу". Поједини посланици су запријетили да ће окончати војну мисију уколико им Анкара не дозволи приступ бази.