latinica  ћирилица
29/08/2016 |  15:18 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Вучић: Витални интерес - стабилност и мир

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће политика Владе Србије у будућности бити максимално уздржавање и неодговарање на континуирану антисрпску политику у појединим земљама региона, наводећи да је виталан интерес грађана Србије стабилност и мир.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Политика Владе Србије у будућности, са чиме се /шеф српске дипломатије Ивица/ Дачић није у потпуности сагласио, биће политика уздржавања до максимума, неодговарања, неоговарања, политика ћутања, јер се не плашимо своје будућности уколико будемо могли да радимо, али се плашим уколико се будемо бавили другим стварима које нису рад и економски напредак", рекао је Вучић новинарима послије састанка са страним дипломатама у Београду.

Вучић је рекао да је иза Србије једна од најтежих седмица, јер је као предсједник Владе морао да прећути најтеже увреде за Србију, међу којима и најтежу - да су Срби "шака јада".

"Нећу да увредим ни хрватску државу, ни хрватски народ, ни оне који нас убеђују данима да су моје наочаре напале њихово камење, ни оне који иду дотле да кажу да сам напао сам себе. Никакав проблем, говорите шта год желите. Наш је посао да очувамо мир и да се изборимо за најнижи дефицит и највиши економски раст, спуштамо стопу незапослености", рекао је Вучић.

Он каже да је страним дипломатама данас изнио страхове Србије на цивилизован начин говорећи о ситуацији у региону и инсистирао на томе да је виталан интерес грађана Србије стабилност и мир, јер је то суштина економског и сваког другог напретка.

Вучић је навео да је амбасадорима рекао да је "лаж" да је предизборна кампања узрок нападима хрватских политичара на Србију и указао да је ријеч о континуираној антисрпској политици за коју очекује да ће се наставити.

"Реч је о континуираној антисрпској политици, коју можете да видите у последњих неколико година - сваког дана све што чујете је `великосрпски агресор`. Ако неко каже да је то због избора, моје питање је да ли сте сигурни да баш то хоћете да кажете? Хоћете ли да кажете да та друштва желе то да чују као једину истину? Утолико горе уколико неко добија гласове на мржњи према Србима и српској држави", рекао је Вучић.

Он је истакао да у Србији "тога нема", да током избора тема није била ни Хрватска ни БиХ и поручио да ниједну ружну ријеч неће рећи о хрватским политичарима којима су он, Србија и њена Влада били главна тема.

"Хоћете да говорим нешто о онима који кажу да су моје наочаре криве зато што су погодиле њихов камен у Сребреници? Нека раде шта им је воља. Супер, ја сам крив, самоубица по природи - шта год хоћете кажите, само оставите Србију на миру и оставите нас да можемо да се бавимо својим послом", рекао је Вучић и поручио да ће у септембру показати шта је Србија урадила за Хрвате на својој територији.

Вучић је навео да је имао "двоструки позив" да оде на форум у Дубровнику, али да му је, како је навео, "под знацима навода, на пристојан начин" речено да није добродошао.

Он каже да је желио да иде и да се "ничим не би осрамотио", као што то није ни у Сребреници.

"Иако није било природно, јер сви момци из мог обезбеђења су спустили главу због природне реакције, ниједног секунда нисам спустио главу. Погођен сам са више камења и ципелама, ударили су ме два пута ногом и једном руком. Нисам закукао и главу нисам спустио, зато што сам се помирио и мислио сам да је крај. Рекао сам само: не смеш да осрамотиш Србију и свој српски народ. Дигни главу и тако прођи", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће ускоро поново отићи у Нови Пазар и разговарати и са Бошњацима и Србима поводом непријатељства на недавној фудбалској утакмици и да неће дозволити да се нападају ни Бошњаци, ни Срби, нити било ко други.

Он је поручио да је захвалан свим амбасадорима који су саслушали и уважили позицију и понашање Србије.

Вучић је рекао да Србију очекује много важних посјета, међу којима мађарског премијера, европских званичника, шефа британске дипломатије, нове посјете у октобру руског предсједника Владе Дмитрија Медведева.

"То је календар који говори да је Србија уважена и поштована земља која ће озбиљном и одговорном политиком успети да сачува углед и грађане од било каквог страдања", поручио је Вучић.