latinica  ћирилица
29/08/2016 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Институт за нестале БиХ дискриминише српске жртве

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је данас да Институт за нестале БиХ ради нелегално и потпуно дискриминише тражење српских жртава, покушавајући и на тај начин да промијени карактер рата у БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Поводом Међународног дана несталих, који се обиљежава сутра, Чубриловић је истакао да је оправдано незадовољство породица несталих из Српске радом Института, који је до сада пронашао и идентификовао само око 230 Срба.

Чубриловић наводи да је оправдано незадовољство и Међународном комисијом за нестала лица, јер је број пронађених и идентификованих српских жртава рата у БиХ миноран.

Он је рекао да је до застоја у тражењу несталих највише дошло након формирања Института за нестала лица БиХ, који и даље ради иако му је мандат истекао још 2009. године и троши енормна средства, што је недопустиво.

"Иако је одавно било вријеме да Савјет министара преузме потпуну одговорност над Институтом за нестала лица БиХ, који је успостављен потписом Савјета и Међународне комисије, то се још није десило. Крајње је вријеме да се то учини", указао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске позвао је тужилаштва и судове да што брже пронађу све нестале у БиХ, без обзира на њихову вјерску и националну припадност, те да уложе додатне напоре како се српске жртве не би осјећале као жртве другог реда у рату у БиХ.

Чубриловић је подсјетио да је, према подацима Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске, од 1995. до 2008. године, ријешена судбина 3.454 нестала лица са пописа Канцеларије за нестала лица Српске.