latinica  ћирилица
29/08/2016 |  13:20 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Малешевић: Посјета Градини - дио школског програма (ВИДЕО)

Нова школска година за све основце и средњошколце у Републици Српској почеће у четвртак, 1. септембра, изјавио је министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић.
Малешевић са представницима актива директора - Фото: РТРС
Малешевић са представницима актива директораФото: РТРС

Разговарао је са представницима актива директора основних и средњих школа с циљем разматрања обавеза и планова школа и министарства за наредни период. Једна од обавеза у годишњем плану рада школа биће обилазак Меморијалног центра Доња Градина.

Два дана прије почетка нове школске године, надлежни поручују да све основне школе спремно дочекују ђаке – обављене су све припреме неопходне за редован почетак школске године.

- Ове године смо уписали 13 ученика мање него прошле године. То није велико одступање од броја ученика прошле године, тако да нисмо имали проблема у рјешавању кадровских питања - рекао је Душан Мишљеновић, предсједник Актива директора основних школа регије Бањалука.

И средње школе су спремне. У приједорској регији акценат је био на допунама и измјенама наставног плана и програма за ђаке у средњим стручним школама, па је промијењен статус одређених предмета.

– Економски техничар је добио одређени предмет који се сада води као вјежба - рекла је Валентина Совиљ, предсједник Актива директора средњих школа приједорске регије.

Геноцид нас Србима, Јеврејима и Ромима у комплексу логора Јасеновац, не смије бити заборављен, а како би се то осигурало, потребно је да се и школе у Српској укључе у тај посао. Управо ће због тога бити уведена обавезна посјета школараца Меморијалном центру Доња Градина.

Малешевић је рекао да ће школе које се налазе у близини Меморијалног центра имати једнодневну посјету, док ће удаљеније школе организовати дводневну посјету Градини, умјесто посјета неким другим мјестима.

- Потребно је да ученици основних и средњих школа упознају овај дио Републике Српске и њене историје - рекао је Малешевић у Бањалуци.

У ресорном министарству је најављена и реорганизацију Републичког педагошког завода, који треба да се припреми на увођење мале матуре, те на екстерно вредновање знања у средњим школама.