latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:59 | Аутор: СРНА

Беванда: Неусвајање закона води ка блокади аранжмана са ЕБРД-ом и ММФ-ом

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да би неусвајање закона о повећању акциза на нафту и нафтне деривате за посљедицу имало блокаду аранжмана са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, а проблематизовало би и даљи однос са Међународним монетарним фондом /ММФ/.
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo) -
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo)

Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ ни данас се није изјаснила о сету законских приједлога о повећању акциза за нафту и нафтне деривате и затражиће од овог дома додатних 15 дана за изјашњавање како би добила мишљење Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/БиХ.

Беванда је оцијенио да се "поново улази у зачарани круг" који ће омогућити одгађање усвајања закона о повећању акциза на нафту и нафтне деривате.

Он је рекао да су УО УИО и Савјет министара БиХ поштовали потребне процедуре приликом утврђивања приједлога закона о акцизама, који је дио Реформске агенде, те да је сада на потезу парламент БиХ.

Беванда је изразио наду да ће овај закон бити усвојен, упозоривши да би у случају неусвајања посљедица била блокада већ договорених аранжамана и оних који су у току договарања са ЕБРД-ом који се односе на изградњу ауто-путева и путева у БиХ.

Према његовим ријечима, неусвањање закона о акцизама проблематизовало би и даљи однос са ММФ-ом, који би 7. септембра требало да се изјасни о новом кредитном аранжману са БиХ.

"У првом прегледу који ће услиједити прије пуштања новца ово ће бити једна од неизвршених, а обавезујућих ставки које су у договору са ММФ-ом", рекао је Беванда, изразивши наду да ће ММФ почетком септембра донијети позитивну одлуку.