latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:43 ⇒ 13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Први пут озбиљније угрожена стабилност региона

Предсjедник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са представницима дипломатског кора и шефовима мисија међународних организација и институција у Србији, како би им изнио став Србије у вези са ситуацијом у региону.
Вучић на састанку са представницима дипломатског кора - Фото: РТС
Вучић на састанку са представницима дипломатског кораФото: РТС

Он је захвалио страним дипломатама што су се одазвали позиву и истакао да Србија сматра да је регионална стабилност први пут озбиљније угрожена.

Премијер Србије је истакао да је процена владе да се због такве ситуације у наредном периоду не може са 100 одсто сигурности очекивати политички и економски простеритет у регуиону.

Вучић је примијетио да се овакви састанци обично догађају поводом позитивног развоја догађаја, што, истакао је, на жалост овог пута није случај, имајући у виду колико је у региону било инцидената у посљедњих годину дана.

Посебно је подвукао да се, упркос томе, нису окупили у таквом саставу да би неког нападали, већ да би изразили јасно став Србије о ситуацији у региону.

Разговор је настављен "иза затворених врата", а о његовом садржају Вучић ће јавност обавијестити обраћањем новинарима.

Он је о ситуацији у региону разговара са представницима 64 амбасаде у Београду, и представницима Европске инвестиционе банке, Међународне организације за миграције, Европског центра за мир и развој, ОЕБС-а, Европске уније, Свете столице, Уједињених нација и Уницефа.

Састанку присуствују и министри у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и Ивица Дачић.

Најављено је учешће представника амбасаде Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније, али не и Хрватске.

Састанку присуствују и дипломате из Сједињених Америчких Држава, Руске Федерације, Кине, Немачке, Велике Британије и Француске.

Такође су позвани и дипломатски представници Венецуеле, Уједињених Арапских Емирата, Турске, Туниса, Сирије, Швајцарске, Шведске, Шпаније, Словачке, Румуније, Катара, Португалије, Пољске, Пакистана, Норвешке, Нигерије, Холандије, Марока, Мјанмара, Мексика, Малезије, Либије, Либана, Кореје, Јапана, Италије, Израела, Ирака, Ирана, Индонезије, Индије, Мађарске, Грчке, Гвинеје, Финске, Египта, Данске, Чешке, Кипра, Кубе, Конга, Канаде, Бугарске, Бразила, Белгије, Белорусије, Азербејџана, Аустрије, Аустралије, Аргентине, Анголе, Алжира и Палестине.

У региону, прије свега на линији Хрватска-Босна и Херцеговина-Србија, у посљедње вријеме су знатно подигнуте тензије, а, како су за Тањуг оцијенили политички аналитичари, поводом посљедњих догађаја у Хрватској и БиХ, Србија је несумњиво мета политика које не иду у корист добросусејдских односа и очувања мира и стабилности у региону.