latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:27 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Сутра парастос за погинуле из Смолуће, Потпећи и Тиње (ВИДЕО)

На градском бијељинском гробљу Пучиле сутра ће бити служен парастос за погинуле борце и цивилне жртве рата Тиње, Смолуће и Потпећа.
БОРС, Бијељина - Фото: РТРС
БОРС, БијељинаФото: РТРС

Око 7.000 мјештана ових села више од три мјесеца били су у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација, да би их након вишедневних борби из непријатељког обруча 30. августа 1992. године спасли припадници Војске Републике Српске, полиције и Специјалне јединице Гарда "Пантери".

Спасавање из вишемјесечног непријатељског обруча више од 7.000 мјештана Тиње, Смолуће и Потпећа представља једну од најхуманијих и најорганизованијих операција Војске Републике Српске, истичу у бијељинској Борачкој организацији.

Без хране, воде и струје, санитетског материјала и муниције, мјештани ових села су се бранили, али нису могли без помоћи Војске Републике Српске. У акцији спасавања учествовала је и Специјална јединица Гарда "Пантери" подсјећа ратни командант ове јединице Љубиша Лазић који наглашава да је ова јединица у петнаестодневним борбама имала четири погинула и 16 рањених бораца.

- По завршетку задатка становништво је евакуисано и дошло је углавном све у Бијељину, гдје је послије распоређено у семберскиом јединицама и гдје су исто тако, поред жртава које су претрпјели, дали огромне жртве у реону Мајевице Брчког у нашим јединицама ИБК - истакао је Лазић.

Предсједник Удружења грађана "Смолућа" Мирко Трифковић позвао је грађане Семберије, некадашње становнике Смолуће, Тиње и Потпећи да присуствују сутра парастосу који ће служити владика Хризостом.

- У једној од најхуманијих битака ВРС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, за деблокаду Смолуће, погинуло је 18 припадника Војске Републике Српске. Данас становници Смолуће, Потпећи и Тиње живе овдје у Семберији, широм Републике Српске, али и у иностранству - истакао је Трифковић.

На Градском гробљу у Пучилама код Споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата Тиње, Смочуће и Потпећа парастос ће служити епископ зворничко-тузлански Хризостом.