latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:18 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Трнинић: Од 120 прегледаних аутобуса неисправна 32

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је од 24. августа до данас прегледано 120 аутобуса, од чега су неправилности утврђене на 32 возила или 25 одсто.
Неђо Трнинић - технички преглед аутобуса - Фото: СРНА
Неђо Трнинић - технички преглед аутобусаФото: СРНА

Трнинић каже да су најчешћи недостаци били на кочионом систему, систему за управљање, уређају за освјетљење и свјетлосној сигнализацији.

Након што је у станици за технички преглед "Боксит" у Бањалуци присуствовао ванредној контроли техничке исправности аутобуса, Трнинић је рекао да је ова акција веома корисна како би се осигурао што безбједнији превоз ученика.

"Акција се традиционално спроводи у Српској од 2010. године пред почетак школске године и има за циљ да превозничке компаније изврше бесплатну ванредну контролу техничке исправности аутобуса како бисмо почетак школске године учинили што безбједнијим за ученике, њихове родитеље и наставнике", рекао је Трнинић новинарима.

Он је подсјетио да је прошле године прегледано више од 400 аутобуса, а неисправно је било 20 одсто возила.

"Аутобуси код којих су уочене неправилности упућују се на отклањање недостатка, а затим се поново врши технички преглед и исправна возила се шаљу у саобраћај", рекао је Трнинић.

Контролор техничког прегледа Компаније "Боксит" Милићи Бранислав Вукашиновић рекао је новинарима да се врши контрола емисије издувних гасова, кочионог и управљачког система и сигнализације.

"Најчешће неправилности су код кочионог и управљачког система аутобуса, због чега се возила упућују у механичарске сервисе", истакао је Вукашиновић.

Превентивну акцију ванредних техничких прегледа аутобуса организују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Привредна комора Републике Српске, Асоцијација станица за технички преглед, Стручна институција за технички преглед возила и Ауто-мото савез Републике Српске.

Ове године акција траје од 24. августа до 10. септембра, а у акцији учествује 55 станица за технички преглед које су регистроване за технички преглед аутобуса.