latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:06 | Аутор: СРНА

Турска војска извршила 57 артиљеријских напада

Оружане снаге Турске извршиле су 52 артиљеријска напада на 16 мета на сјеверу Сирије у посљедња 24 часа у оквиру дејстава против милитаната, рекао је данас турски војни извор.
Турски тенкови - Фото: AFP
Турски тенковиФото: AFP

Мете су биле "терористичке групе у покрету", рекао је извор, али није прецизирао да ли је ријеч о борцима курдске милиције ИПГ или "Исламске државе".

САД су данас критиковале сукобе између турских снага и појединих опозиционих група на сјеверу Сирије као "неприхватљиве" и позале све наоружане стране да се фокусирају на борбу против "Исламске државе".

"САД активно раде на прекиду тих конфликата и уједињавању са фокусом на `Исламску државу`, која је и даље смртоносна и заједничка пријетња", рекао је Брет Мекурк, предсједнички изасланик у коалицији која се бори против "Исламске државе".

Турска и њени савезници у Сирији заузели су јуче територију коју су претходно контролисале локалне курдске снаге.

Током петодневне интервенције турске војске у Сирији, према подацима активистичке групе која прати сукобе, погинуло је најмање 35 становника села.

Турски званичници кажу да је циљ интервенеције потискивање исламиста са границе, али и спречавање локалних курдских снага да прошире територију која је под њиховом контролом.