latinica  ћирилица
29/08/2016 |  11:46 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Поново без одлуке о акцизама на гориво

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није се данас изјаснила о сету законских приједлога којима је предвиђено повећање акциза за нафту и нафтне деривате, те ће затражити од Представничког дома додатних 15 дана за изјашњавање о овим приједлозима закона.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Као разлог за неизјашњавање о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода које је предложио Савјет министара БиХ, наведено је да до данас није добијено тражено мишљење Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/ о овим законима.

Члан Комисије из СНСД-а Душанка Мајкић каже да је приликом утврђивања Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама повријеђена процедура јер је Савјет министара из усаглашеног приједлога УО УИО изузео повећање акциза на безалкохолна и алкохолна пића, те дуван.

"Акцизе су у надлежности УО УИО и ово значи да је он непотребан", оцијенила је Мајкићева.

Министар финансија БиХ и предсједавајући УО УИО Вјекослав Беванда одговорио је да процедуре нису прекршене и да је Савјет министара и раније мијењао приједлоге Управе.

Беванда је додао да је за 2. септембар заказана сједница УО УИО.

Министар финансија БиХ подсјетио је и овај пут чланове Комисије да је повећање акциза дио Реформске агенде и услов ЕБРД за даље кредитирање изградње ауто-путева и путева у БиХ.

Комисија за финансије и буџет већ је једном одгодила за мјесец дана изјашњавање о предложеном сету закона и тражила мишљење УО УИО.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је обезбјеђивање додатних 10 фенинга за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Савјет министара БиХ првобитно је тражио за овај сет закона хитну процедуру, што је Представнички дом одбацио и упутио их у разматрање по скраћеном поступку.

Ови законски приједлози наћи ће се на дневном реду сутрашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија за финансије и буџет подржала је данас у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ са циљем његовог усклађивања са стварним потребама и праксом, с обзиром на то да је овај закон усвојен 2005. године.

Измјенама Закона, поред усклађивања нормативних рјешења с потребама праксе, врши се и његово допуњавање у складу с критеријумима Свјетске банке о објавама података у овој области.

Истовремено се уводи обавеза евидентирања дуга градова и фондова, како би били обезбијеђени потпунији подаци о задуживању у БиХ.

Истичући да ентитети нису имали прилику да се изјасне о овом законском приједлогу, Мајкићева је оцијенила да је потребно донијети нови закон, а не вршити његове измјене и допуне.

Она је најавила да СНСД неће подржати предложени закон.