latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:33 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Црнадак: Очекујем да ће ЕУ прихватити апликацију БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак очекује да ће Савјет за опште послове ЕУ на сједници 20. септембра позитивно одговорити на апликацију БиХ и захтјев за чланство у ЕУ.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је рекао да је увјерен да ће се сви који искрено мисле добро овдашњим народима и грађанима ангажовати да та одлука за БиХ буде позитивна.

Он је изразио наду да радикализација политичке ситуације у БиХ неће негативно утицати на став Савјета.

"Надам се и да ћемо успјети да постигнемо минимум некакве стабилности у политичком животу, те да ће усвајање механизма координације и адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању бити довољни за позитивну одлуку, односно за коначно и завршно прихватање наше апликације", рекао је Црнадак за "Независне новине".

Он је навео да је опште расположење међународних и европских фактора према европским интеграцијама да је БиХ у посљедњих 15-16 мјесеци направила изванредан напредак и да је дио реформи урађен на задовољавајући начин.

Црнадак наводи и да, с друге стране, европски званичници имају дозу опреза, "јер знају да код нас ствари врло тешко крећу у позитивном смјеру, а врло лако стану и крену у контрасмјеру".

"На нама је да сада, користећи, ипак, доминантно позитивно мишљење о политици проширења, урадимо неопходне ствари да бисмо 20. септембра добили позитивну одлуку, а да након тога све институције на свим нивоима почну озбиљно да раде на упитнику који ће стићи из Европске комисије", рекао је Црнадак.

Он је додао да БиХ нису потребне никакве пречице до чланства у ЕУ, већ поштено вредновање реформи и других обавеза које се врше на европском путу.

Министар иностраних послова БиХ истакао је да процес интеграција треба да помогне БиХ да политичке, економске, правне и друге параметре усклади са европским стандардима.