latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:49 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Сарајки пријете јер је критиковала ношење никаба (ВИДЕО)

Нови примјер радикализма на друштвеним мрежема. На свом Фејсбук профилу Лејла Чолак из Сарајева осудила је јавно испољавање религиозних симбола. Слиједи бура реаговања. Стигла је салва увреда, коментара и пријетњи.
Сарајки пријете јер је критиковала ношење никаба - Фото: РТРС
Сарајки пријете јер је критиковала ношење никабаФото: РТРС

Најгласнији Мирза Џидић из Зенице, који у униформи Оружаних снага БиХ, позива на линч. Са неколицином истомишљеника Џидић пише да Лејлу треба силовати, прегазити аутомобилом и запалити. Све је пријављено МУП-у Кантона Сарајево.

На приватном Фејсбук профилу Лејла Чолак критиковала је ношење никаба и хиџаба, религиозних обиљежја муслиманки, и истакла да је религија дио приватности појединца, баш као и сексуално опредјељење.

- Након тога услиједио је јавни линч. Почела сам да добијам пријетње у инбокс. Људи су слали поруке увредљивог и пријетећег садржаја - рекла је Лејла за нашу телевизију.

Њеним писањем на друштвеним мрежама позабавио се и већ доказани радикални исламистичи портал Саф. Ипак, из салве увреда, издвојила се пријетња Мирзе Џидића, који је, каже Лејла, припадник Оружаних снага БиХ.

- На свом Фејсбук профилу јавно је позвао да ме треба силовати, па онда да ме полију бензином и прегазе аутом. Ја преузимам одговорност за оно што сам рекла. Мени је јасно да то може да повриједи неке људе, али постоји и нека граница гдје престају увреде, а почињу озбиљне пријетње - каже Лејла.

Мирза је због пријетњи пријављен МУП-у Кантона Сарајево. У Оружаним снагама БиХ нису могли да коментаришу овај случај, нити да потврде да ли је Џидић њихов припадник. Судећи према фотографијама, јесте. Лејла, као и сви у БиХ, има уставно право да слободно каже шта мисли. Ипак, овај случај је још један доказ да је у БиХ низак праг толеранције када неко има другачије мишљење. И да буде још горе, такви носе униформу.