latinica  ћирилица
27/08/2016 |  19:50 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Ко заправо кочи извоз воћа и поврћа у Русију? (ВИДЕО)

Према ријечима министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића, руски инспектори пронашли су бројне недостатке.
Воће - Фото: СРНА
ВоћеФото: СРНА

Међутим, за Републичку инспекцију нејасно је како Шаровић има податке о извјештају руске инспекције, када извјештај званично није ни стигао на адресе ових институција. Кажу, из његових изјава може се наслутити да је ријеч о још једном покушају преноса надлежности на БиХ.

Русија хоће да има једну адресу у БиХ са којом ће водити коресподенцију. Под овом паролом министар Шаровић покушава да кривицу за блокаду извоза пребаци на ентитетске институције, а да при томе још једну надлежност стави на леђа БиХ. У Републичкој инспекцији су категорични да рад Фитосанитарне инспекције не може бити разлог забране извоза, јер је блокада на снази још од 4. августа.

- Основни разлог за доношење забране је тај што институције БиХ нису на вријеме доставиле извјештај о обиму производње воћа и поврћа у БиХ који је од њих тражила Руска Федерација, иако су тај извјештај од ресорног министарства добили на вријеме када је ријеч о Републици Српској - каже Драган Матаруга, главни републички пољопривредни инспектор.

Иако су извјештај добили, нису га прослиједили руским инспекторима. Али зато, по навици, кривицу пребацују на ентитетске институције. На сајту руске инспекције јасно је видљиво да су податке тражили, прво 3. августа, а затим само два дана прије доласка у контролу поновили став да БиХ није доставила тражене податке. Када добију званичан извјештај о недостацима у фитосанитарном систему, из Инспектората увјеравају да ће то и исправити.

Матаруга наводи да очекују да ће у извјештају руске инспекције бити наведени одређени приједлози, препоруке за успостављање бољег фитосанитарног надзора у циљу усклађивања рада Републичке инспекције са захтјевима Русије ради  обезбјеђења боље сигурности из БиХ на руско тржиште.“

За то вријеме, тоне воћа и поврћа леже у хангарима, а након што је Европска унија забранила бесцарински увоз из БиХ, извозници овогодишњи добар род не могу пласирати ни у Русију.