latinica  ћирилица
26/08/2016 |  19:20 ⇒ 19:22 | Аутор: РТС

Суспендован бјелоруски дизач тегова

Бјелоруски дизач тегова, који се изненађујуће повукао са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, суспендован је јер је замијенио урин у допинг узорку.
Станислав Чадович (Фото: epa/Larry W.Smith) -
Станислав Чадович (Фото: epa/Larry W.Smith)

Међународна федерација дизања тегова саопштила је да је Белорус Станислав Чадович привремено суспендован док чека одлуку послије истраге о наводима да је замијенио урин у узорку како би преварио на допинг тесту.

Он би могао да буде суспендован на четири године, пошто се спортисти који замјењују узорке углавном кажњавају као да су позитивни на допинг тесту.

Чадович је својевремено освојио сребрну медаљу на Европском првенству у категорији до 62 килограма, а прије почетка Олимпијских игара у Рио де Жанеиру важио је за фаворита за медаљу.

Он је, међутим, склоњен из белоруског олимпијског тима без објашњења уочи почетка такмичења у Рију. ИВФ није навела да ли се прекршај за који се Чадович сумњичи догодио у Рију.

Бјелорусија се суочава са једногодишњом суспензијом из међународних такмичења, пошто је неколицина њених дизача тегова била позитивна на поновљеним тестирањима допинг узорака са Игара у Пекингу 2008. и Лондону четири дана касније.