latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Мигранти у Италији помажу мјештанима послије земљотреса

Мигранти из Африке који су ризиковали животе пловидбом преко Средоземља да би стигли у Италију, организовано су дошли у области погођене земљотресом како би помогли мјештанима који су у овој непогоди изгубили све.

"Ми морамо да помогнемо овим људима. Желимо да покажемо поштовање према њима и њиховом достојанству", изјавио је за Ројтерс 20-годишњи Абдулах из западноафричке државе Бенин, који заједно са другим волонтерима помаже у рашчишћавању рушевина Пескаре дел Тронто.

Група од двадесетак миграната је лопатама и мотикама рашчистила терен за постављање шатора као и терен за слијетање хеликоптера. Током паузе, ова група миграната се клањала у близини шатора.

"Ово је њихова идеја, тражили су да ураде нешто и ми смо их довели", рекла је Летиција Делабарба из невладине организације Солидарност и милостиња, која је мигранте превезла до разрушеног градића Пескара дел Тронто.

Од почетка 2014. године у Италију је стигло више од 420.000 миграната, углавном из Африке, што је изазвало поличка трвења у земљи.

Чак ни актуелна трагедија која је задесила Италију није ублажила антимиграционо расположење код неких, оцјењује Ројтерс.

Десничарски лист "Либеро" је под насловом "Криминална држава" на насловној страни објавио двије фотографије, једну уз другу: на једној су приказани Италијани који су се склонили од земљотреса како спавају на патосу кошаркашког терена, док су на другој приказани насмијани афрички мигранти испред хотела у који их је раније смјестила италијанска влада.