latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:11 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Омладина "Успјешне Српске" протестовала због еко депоније у Бијељини

Омладина Покрета Успјешне Српске протестовала је испред регионалне депоније Еко деп у Бијељини због пропуста који су начињени приликом њене изградње. Депонија је изграђена прије шест година, а да није изграђен дио за рециклажу и спалионица, а већ дуже вријеме околином се шири несносан смрад.
Протести Успјешна Српска - Фото: РТРС
Протести Успјешна СрпскаФото: РТРС

Регионална еко депонија представља класичан примјер политизације актуелне локалне власти у Бијељини, јер је изграђена на лош начин, сматрају млади покрета Успјешна Српска, због чега су данас одржали протест.

"Они су нам обећали зелени појас, фабрике за прераду смећа, спалиониоцу за органски отпад и то да ће природа у Бијељини бити заштићена. Свједоци смо да ништа од тога није урађено. Те пројекте које су они почели да раде јако лоше раде. Ми ћемо на то да скренемо пажњу све у циљу да наш град буде бољи", каже Љубица Јовић, члан предсједништва актива младих Покрета Успјешна Српска.

Кандидат за градоначелника покрета Успјешна Српска Златко Максимовић каже да је еко депонија све само не еколошка. То је, истиче, срамота за Бијељину, јер поред неподношљивог смрада који се шири градом, Еко депонија прави и губитке, а као посљедњи примјер наводи да је град Бијељина прије пар мјесеци морао да плати 150 хиљада марака дуга, односно кредита еко депа.

Из еко депа кажу да не бјеже од одговорности и да у складу са могућностима сваке године раде на смањењу ширења непријатних мириса. Прије двије године у рад је пуштен систем за прикупљање и сагоријевање депонијског плина, изграђен је и пречистач за проциједне воде.