latinica  ћирилица
26/08/2016 |  16:56 | Аутор: СРНА

Ћатић: Захтјев за изузеће Петрића приликом одлучивања у ЦИК-у

Предсједник Клуба Бошњака у Дому народа Парламента Федерације БиХ Осман Ћатић упутио је предсједнику Централне изборне комисије БиХ Ахмету Шантићу захтјев за изузеће члана ЦИК-а Бранка Петрића приликом рјешавања захтјева Републичке комисије за спровођење референдума за доставу Извода из Централног бирачког списка.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

"Имајући у виду одредбе Изборног закона БиХ, којима је прописано да су чланови ЦИК-а БиХ независни и непристрасни у раду, сматрамо да је Петрић ранијим изјавама изнио политички, а не стручни став, те да је додатно узнемирио јавност у БиХ", саопштено је из СДА.

СДА подржава захтјев за Петрићево изузеће јер је његовим иступом учињена повреда Пословника ЦИК-а БиХ и Изборног закона БиХ, као и да његова изјава побуђује сумњу да је способан да у овом предмету дјелује непристрасно.

ЦИК БиХ ће се почетком наредне седмице изјаснити о захтјевима Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

Члан ЦИК-а Бранко Петрић затражио је у оквиру расправе о дневном реду јучерашње сједнице да у дневни ред буде уврштен захтјев Републичке комисије за спровођење референдума за достављање извода из Централног бирачког списка за потребе спровођења референдума. Он је подсјетио да је захтјев стигао прије 10 дана и истакао да нема разлога да то не буде стављено на дневни ред.

Петрић је изразио наду да неодлучивање о наведеном захтјеву није због страха чланова ЦИК-а од добијених пријетњи са највишег мјеста или ишчекивања евентуалних рјешења изван ове институције.

"То је највећи удар на независност ЦИК-а, о чему се до сада нико није огласио - ни амбасаде, ни институције ни медији", констатовао је Петрић, и алудирао на упозорење предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића упућено члановима ЦИК-а и општинских изборних комисија да би евентуално уступање бирачких спискова властима Српске у сврху организовања референдума представљало кривично дјело. /крај