latinica  ћирилица
26/08/2016 |  14:01 | Аутор: СРНА

"Младић хитно треба љекарски преглед"

Новосадски адвокат Мироје Јовановић поднио је данас иницијативу којом се од Хашког трибунала тражи да генерал Ратко Младић буде под хитно подвргнут љекарском прегледу због његовог изузетно сложеног здравственог стања.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Јовановић, који је потпредсједник политичке организације "Трећа Србија", чије је сједиште у Новом Саду сматра да Младића требају прегледати мериторни стручњаци који нису из држава чланица НАТО-а.

Љекарски преглед генерала Младића треба да обави већи број стручњака који долазе ван подручја држава чланица НАТО-а, имајући у виду чињеницу да су оне учествовале у ратним дејствима на територији Републике Српске у периоду 1992-1995. године, наводи се у саопштењу "Треће Србије".

Јовановић изражава забринутост да би игнорисање крајње нарушеног здравственог стања Младића, од Хашког трибунала, могло имати фаталан исход, односно завршити смрћу генерала.

"Бојим се да би очигледно трајно нарушено здравствено стање генерала Младића, које условљава његову ефективну немогућност да учествује у судском поступку, могло завршити смртним исходом уколико, сместа не буде над њим обављен лекарски преглед. Младићево крајње лоше здравстевно стање узроковано је петогодишњим неоснованим лишењем слободе", навео је Јовановић.

За Јовановића је логичан слијед радњи да послије обављеног љекарског прегледа, Младић буде пуштен на слободу. "Послије пуштања на слободу Младића, треба сместа прекинути, односно обуставити поступак који се против њега води у Трибуналу", рекао је Јовановић.

Адвокат изражава жаљење што је судско вијеће Хашког трибунала одбило захтјеве Младићеве одбране да због његовог нарушеног здравственог стања измијени распореда засједања током суђења.

Јовановић је додао да своју иницијативу о хитном љекарском прегледу Младића заснива на општеприхваћеним правилима међународних норми у погледу права оптужених, која се односе на њихово угрожено здравље.