latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:59 | Аутор: СРНА

Николић: БиХ није успјела да постане држава

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да, 21 годину након потписивања Дејтонског мировног споразума и под контролом међународне заједнице, БиХ није успјела да постане држава, и поручио да Србија неће ништа учинити да је дестабилизује, као што није у стању да је стабилизује.

"Али Србија није у стању ни да стабилизује БиХ, то морају да учине народи који у њој живе", рекао је Николић.

Он је за "Спутњик" истакао да поштује туђе границе, али очекује са правом да свако поштује границе Србије, оне у којима је Србија чланица УН.

"Србија не води лицемерну политику и жели добре односе са Хрватском ", рекао је Николић.

Он је подсјетио да Слободан Милошевић никога није упознавао са својим разговорима са Алијом Изетбеговићем и Фрањом Туђманом и оцијенио да је било лоше што је сам водио ту политику.

"Сећам се да се у то време говорило о некаквим мапама поделе БиХ цртаним на салветама. Дакле, можда је то могуће, а ако то потврђују пронађени документи које је слао амбасадор САД, онда је то највероватније тачно", каже Николић.

Према његовим ријечима, у то вријеме би разговори о подјели БиХ били равни издаји, док би многи данас рекли да је то била добра идеја. "Накнадна памет никада није помагала. Нећу да се враћам на то", рекао је Николић.