latinica  ћирилица
26/08/2016 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Влада Италије: Додатна средства погођенима земљотресом

Влада Италије издвојиће додатна средства за помоћ људима који су погођени земљотресом у централном дијелу земље, поред 50 милиона евра које је иницијално одвојила у те сврхе, рекао је данас министар за животну средину Ђан Лука Галети.

Износ од 50 милиона евра "нису сва средства" која ће Влада издвојити, рекао је Галети и додао да ће држава процијенити износ штете са градоначелницима и регонима и потом интервенисати додатним фондовима, преноси АНСА.

Према посљедњим информацијама, у земљотресу је погинуло 268 људи и све је мање наде де ће још неко бити пронађен жив у рушевинама. Повријеђено је око 400 особа, а најтеже је погођен град Аматриче.

Прве сахране жртава најављене су за сутра, а присуствоваће им предсједник Италије Серђо Матарела.

Галети је рекао да су власти фокусиране на рашчишћавање путева у погођеним градовима и насељима, како би се омогућило "минимално функционисање живота".

Он је додао да се ради и на заштити историјског и умјетничког блага, чак и ако је ријеч о рушевима, јер се тај материјал може искористити за обнову.

"Мало је објеката који се могу користити за становање и постоји ризик на околном земљишту. И даље ћемо пратити ситуацију", рекао је италијански министар.

Он је нагласио да ће убудуће приватни и државни објекти морати да се граде на начин да буду отпорнији на сеизмичке потресе и да је потребно усвојити десетогодишњи план градње за јавне објекте.