latinica  ћирилица
26/08/2016 |  12:40 | Аутор: Б92

Асаду позиција "лидера у борби против варваризма"

Међународна заједница у предсједнику Башару ел Асаду сада види мање зло од бораца Исламске државе, који одрубљују главе својим жртвама.
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

Због тога је сада Асад добио позицију "лидера у борби против варваризма", пише данашњи Дојче веле.

САД подржавају нови Ердоганов курс. Његов циљ су и Курди, а они су, преноси Дојче веле, вјероватно разочарани потезом Вашингтона.

"Ако је неко арапском свијету велемајстор цинизма, онда је то сиријски предсједник Башар ел-Асад, који се 2011. бори против легитимног противника – сопственог народа", пише Дојче веле.

Асад је дозволио да на сиријском тлу настане, како наводи Дојче веле, "монструм - Исламска држава", против којег су се ујединили досадашњи противници (Русија, Иран, Ирак и Хезболах на једној, Американци, Саудијска Арабија, Катар, и ЕУ на другој страни) чиме су допринели опстанку Асадовог режима.

Сада је и Турска, још један бивши Асадов противник, промијенила страну. Један турски војни конвој прешао је границу сусједне Сирије.

Званично се ради о борби против ИД, а незванично о борби против Курда, чије је положаје у Сирији Турска до сада нападала из борбених авиона.

Тиме је "Асадова игра успјела", а како наводи Дојче веле, та Асадова рачуница ипак може довести до неког краја, мада остаје неизвјесно шта ће на крају остати од државе коју је наслиједио од оца.

Питање шта ће остати од Сирије поставља се због чињенице да Русија и Иран Асада не подржавају из пријатељства, већ се очекује да ће објелоданити и цијену своје политике.

Судећи по досадашњој политици, остаје непознато шта се следеће може очекивати и од Турске, а Дојче веле се позива на историју, вријеме у којем је Сирија била дио Османског царства.

"Нејасно је какве све мисли у Анкари подстиче то историјско сјећање. У сваком случају, у Сирији се, након уласка турских снага, формирао још један фронт", наводи се.

Анкара би, страхује се, могла да се "пребаци" у руско-шиитски табор, што Запад жели да спријечи.

Најнесрећнији због турског упада су вјероватно Курди у Сирији и у Турској. Чини се да су њихови планови о даљој аутономији претрпили тежак ударац.

Регион ће зато и убудуће остати немиран, закључује Дојче веле.