latinica  ћирилица
26/08/2016 |  12:01 | Аутор: СРНА

"Српска поштује пресуду Уставног суда БиХ када је ријеч о језику бошњачког народа"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да Република Српска поштује пресуду Уставног суда БиХ када је ријеч о језику бошњачког народа.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"Погрешно је тумачење да ми не поштујемо пресуду Уставног суда БиХ. Ко год прочита пресуду видјеће да је нисмо прекршили. Оно што је у пресуди ми смо послали у упутству школама. Друго је што Бошњаци тумаче образложење пресуде, а то није исто", рекао је Малешевић у Мостару, одговарајући на питање новинара како ће бити ријешен проблем са уписивањем језика бошњачког народа у ђачке књижице.

Поводом најаве родитеља бошњачке дјеце из Сребренице да ће поднијети тужбе против директора школа у којима у ђачке књижице није уписан "босански језик", Малешевић је рекао да је право сваког родитеља, као и свакога ко сматра да има основа да некога тужи, да то и учини, а на суду је да утврди да ли је неко крив или није.

"Ми само заступамо оно што пише у Уставу Републике Српске. Примједба је зашто се само према једном народу примјењује Устав, а не и другима. Устав се примјењује према свима, с тим да Хрвати и Срби прихватају оно што је правило творбе у српском језику и из тог правила творбе излази назив језика. То Бошњаци не прихватају и због тога њима пишемо оно што пише у Уставу", навео је Малешевић.