latinica  ћирилица
26/08/2016 |  11:03 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

"Пресуда о књижењу отимање имовине Српске" (ВИДЕО)

Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да се другостепеном пресудом Суда БиХ о књижењу имовине у Хан Пијеску на својину БиХ отима имовина Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Некада давно су политички лидери договорили на који начин би се требало приступити рјешавању питања и књижења имовине. То је морало бити испоштовано, али је услиједио низ активности у сасвим другом правцу - рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да ће јавност бити благовремено обавијештена о ставовима Владе Српске о питању имовине.

Говорећи о референдуму о Дану Републике, Цвијановићева је поновила да ће бити одржан.

- Референдум се може третирати и као једна од активности у провођењу одлуке Уставног суда БиХ. Српска проводи низ процедура да би био одржан. Не видимо да постоји било каква сметња у организовању овог механзима - каже Цвијановићева и подсјећа да је Српска суочена са бројним опструкцијама и притисцима.

Према њеним ријечима, Република Српска ће наћи начин да има бирачке спискове.

- Све активности Српска проводи у складу са законима и предвиђеним процедурама. Ништа не може да заустави провођење референдума - додала је Цвијановићева.

Она је поновила да је јадна држава у којој се врше притисци на институције да не ураде свој посао.

- Јадна је држава због начина на који се опходи према питању референдума, те због међународне заједнице која покушава да удовољи свима који галаме и вичу у Сарајеву. То је бесмислена атмосфера. Република Српска има право на референдум који ће бити одржан 25. септембра - закључила је премијерка Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да одлука Суда БиХ о књижењу имовине у Хан Пијеску на својину БиХ, представља кршење Устава и политичко насиље.

Додик је истакао да даља деградација позиције и снаге Републике Српске мора да престане.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да другостепена пресуда Суда БиХ о књижењу војне имовине у Хан Пијеску на својину БиХ представља "још једно силовање права".

- Војна имовина, према Дејтону, треба да припадне простору на којем се налази, а то је Република Српска - рекао је Чубриловић.