latinica  ћирилица
26/08/2016 |  10:31 | Аутор: СРНА

Одаловић: Ако су озбиљно схватили Бајдена, формираће СЗО

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је да ће Заједница српских општина бити брзо формирана ако Приштина озбиљно схвати потпредсједника САД Џозефа Бајдена и ако је искрена, док у супротном формирање Заједнице неће ићи лако.

Према његовим ријечима, ЗСО је "кост у грлу Приштини и онима који су Србију увели у дијалог" уз обећање да ће бити формирана и бавити се питањима од животног значаја за српску заједницу, али и институционалним везама са Србијом.

Одаловић је критиковао захтјеве представника САД и Велике Британије на јучерашњој сједници Савјета безбједности УН, који су навели да би Савјет безбједности требало да се бави важнијим питањима и у складу са тим да разматра извјештаје о стању на Косову и Метохији сваких шест, а не свака три мјесеца као до сада.

Он је оцијенио да чланицама Савјета безбједности УН које су признале независност самопроглашеног Косова не одговара да чују на који начин је формирана и на којим темељима почива та "држава".

Одаловић је подсјетио и да Резолуција 1244 Савјета безбједности УН предвиђа обавезу извјештавања о стању на Косову и Метохији.

Он је навео да Србију очекује динамичан период у примјени споразума са Приштином, а да су, осим ЗСО која је и највећи камен спотицања, проблем и преговори о енергетици и телекомуникацијама.

Према његовим ријечима, енергетика и телекомуникације су проблем јер Приштина путем та два питања покушава да ријеши питање имовине, на перфидан начин.

Одаловић је нагласио да је Србија испунила све своје обавезе, као и да инсистира да се отворе разговори о имовини.