latinica  ћирилица
26/08/2016 |  10:23 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Зашто је Министарство одбране БиХ добило ревизорско мишљење с резервом? (ВИДЕО)

Министарство одбране БиХ и за 2015. годину добило је ревизорско мишљење с резервом уз скретање пажње.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

У институцији која располаже са око 30 одсто од укупног буџета БиХ, грешке се понављају код спровођења јавних набавки, неефикасном систему унутрашње контроле, трошкова запослених и евиденцији војне имовине.

Министарство одбране БиХ и даље је оптерећено неокончаним судским споровима, а питање је да ли ће вишегодишњи капитални пројекат, ремонт хеликоптера, бити реализован и ове године.

Расположиви буџет ово министарство углавном користи за исплате плата и других накнада, а при том су припадници Оружаних снага незадовољни стањем у касарнама и статусом војника до 35 године, након чега немају осигурану будућност, па све чешће одлазе.

Из буџета од 286 милиона КМ на бруто плате и накнаде за више од 10 хиљада запослених утрошено је чак 191,7 милиона КМ, дакле 89 одсто расположивих средстава. Разлог је кажу фискално ограничење укупног бх. буџета.

 - Док год је таква ситуација, ми нећемо моћи поправити ту страну буџета, а жеља је да буде повољније - каже Мирослав Цабо, помоћник министра одбране БиХ за финансије и буџет.

Једно су жеље, али на путу могућностима да се остваре, испријечило се више од 10 хиљада људи на "јаслама" ове институције. Стога се прижељкује и више новца на располагању, односно два одсто бруто националног дохотка, за разлику од досадашњих 0,9 одсто.

- Одбрана није скупа, мир је највећа инвестиција - каже министарка одбране, Марина Пендеш.

Наговјештава се да је Предсједниство БиХ постигло политички договор о 800 припадника оружаних снага мање, што ће тек овлаш смањити персоналне издатке

- Фино су нам у НАТО штабу у Бриселу једном рекли, имате двије могућности да поправите стање одбране - или да смањите војску или да тражите неког ко ће вам поклонити новац, што није реално - каже Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Прегломазан је број војника, а у Министарство одбране и не штеде. 51,5 милиона на накнаде запослених, од чега на путне трошкове 3,5 милиона, превоз и гориво 1,4 , а мада су издаци за кориштење мобилних телефона нижи за 9 одсто у односу на 2014, плаћени су енормних 145 милиона КМ. За репрезентацију више од 373 хиљаде, а износ је прекорачен за 43,5 хиљада КМ.