latinica  ћирилица
26/08/2016 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

"Аустрија неће бити чекаоница Њемачке"

Министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил готово годину дана пошто су Њемачка и Аустрија отвориле границе за избјеглице, критикује политику према избјеглицама њемачке канцеларке Ангеле Меркел, уз поруку да Аустрија неће бити чекаоница Њемачке.

- Политика `успјећемо' је неодговорна - поручио је он у изјави бечком дневнику "Кронен цајтунг" цитирајући Меркелову изјаву непосредно пред отварање граница 31. августа прошле године.

Доскоцил, критикујући политику ЕУ, је рекао да му је енигмна зашто од догађаја 2015. нису повучене исправне поуке, а стално понављање "културе добродошлице", према његовим ријечима, води само до новог таласа избјеглица ка Европи.

- Треба само погледати Италију која је преоптерећена и препуштена сама себи - нагласио је Доскоцил.

- Ако усред Милана бивају постављени шатори, онда нико не може да тврди да се талас на разуман начин може савладати - поручио је он.

Доскоцил је нагласио да Аустрија неће бити чекаоница Њемачке указујући на нове податке према којима је од почетка године регистровано више од 100.000 миграната и то нису избјеглице са ратишта у Сирији, већ је њих, како је навео, 20 одсто из Нигерије.

На другом мјесту су држављани Еритреје, а 12 одсто је из Гамбије, те по седма одсто из Обале Слоноваче, Судана и Гинеје.

Доскоцил је затражио што скорије сазивање самита о враћању избјеглица.

- Европа мора што прије да пронађе одговарајућа средства и договоре како би се вратили мигранти у њихове земље поријекла. Ту је до сада мало урађено - поручио је Доскоцил и додао да није политика "ако Европа остаје у агонији и главу скрива у пијеску".

Он сматра да међу земљама ЕУ мора да се успостави савез за уређену политику враћања избјеглица, а на споразум са Турском, упозорава, се не смије ослањати.

- Турска влада се, послије посљедњих догађаја и изјава, не смије схватати озбиљно. Од визне либерализације смо далеко зато што је Турска далеко од европских стандарда. Европа мора и без споразума са Турском да буде у стању да штити своје границе - закључио је Доскоцил.