latinica  ћирилица
26/08/2016 |  08:05 ⇒ 10:12 | Аутор: Агенције

Нови потреси у Италији, ванредно стање у најтеже погођеним областима

Италија је прогласила ванредно стање у регионима најгоре погођеним земљотресом, док се и даље трага за преживјелима.

Премијер Италије Матео Ренци најавио је помоћ од 50 милиона евра за обнову кућа.

У централним дијеловима Италије регистрован је нови снажан потрес у мјесту Аматриче, који је већ тешко оштећен у земљотресу од прије два дана.

Амерички геолошки институт наводи да је најновији потрес био јачине 4,7 степени Рихтерове скале, док италијански национални геолошки институт наводи да је био 4,8 степени.

Том потресу, који је регистрован нешто прије 6.30 сати, претходило је на десетине слабијих потреса током ноћи.

У посљедња два дана, послије првог снажног земљотреса, регистровано је више од 500 накнадних потреса, пренио је АП.

Према јуче објављеним подацима италијанске службе за цивилну заштиту, у снажном земљотресу, који је у сриједу погодио централне дијелове Италије, погинуло је 267 људи, а 400 је повријеђено.

Како се наводи, око 200 жртава извучено је испод рушевина само у граду Аматриче, пренијела је италијанска агенција Анса.

Земљотрес јачине 6,2 степени по Рихтеровој скали, који је у сриједу у 03.36 сати затресао област у близини Перуђе, око 170 километара сјевероисточно од Рима, осејтио се на широком подручју средишње Италије након чега су многи људи истрчали на улице.

Најтеже је погођено подручје између регија Лацио, Марке, Умбрија и Абруца гдје су уништена мјеста Акумоли, Аматриче, Поста и Арквата дел Тронто у којима су се људима пред зору кровови обрушили на главе док су спавали, па су осванули у рушевинама, крхотинама и прашини.