latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:02 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Дачић у СБ УН: Србија посвећена дијалогу, инсистира на ЗСО

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је на сједници Савјета безбједности о Косову да је Србија посвећена дијалогу Београда и ПриШтине и инсистира на формирању Заједнице српских општина, којој, како је навео, није дат адекаватан значај у извјештају генералног секретара УН.
Дачић у СБ УН - Фото: СРНА
Дачић у СБ УНФото: СРНА

Дачић је поновио да Србија неће признати једнострано проглашену независност Косова и позвао земље које то нису учиниле да остану при свом ставу, док је земље које су признале Косово подсјетио да је КиМ дио територије Србије у складу са резолуцијом 1244 СБ УН.

"Имајте на уму да је подршка међународне заједнице кључна за успјех дијалога Београда и Приштине. Свака могућа промјена става држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова би негативно утицала на даљи конструктиван приступ страна у дијалогу и на имплементацију до сада постигнутих договора. То је оно што тражимо", рекао је шеф дипломатије Србије.

Дачић је критиковао дијелове извјештаја који се односе на формирање Заједнице српских општина (ЗСО), повратак и положај српске и других мањинских заједница, рекавши да ти проблеми нису представљени на адекватан начин.

Он је подсјетио да је постизање Бриселског споразума имало за циљ институционалну заштиту српске заједнице на КиМ кроз ЗСО, чиме би се она суштински надовезала на резолуцију 1244.

"Умјесто да њено формирање буде централно питање које је морало бити спроведено што хитније, она је постала предмет политичких уцјена", рекао је Дачић.

Он је указао да су из извјештаја УН и овог пута изостављене референце на положај српске и других заједница јужно од Ибра, гдје живи већина српске заједнице, и нагласио да нису и не могу бити сви проблеми везани искључиво за подручје сјеверно од Ибра.

"Начин на који се у извештају помиње концепутални документ приштинских власти који се тиче повратка, ствара лажну слику да се у Приштини на плану повратка нешто озбиљно ради, али досадашња искуства дају основа за оправдану сумњу у том погледу", додао је Дачић.

Он се осврнуо и на питање тероризма, напомињући да је безбједност на Косову и Метохији увијек била нестабилна.

"Радикализација политичке климе и погоршање безбједносне ситуације услед јачања политичког и вјерског екстремизма само су појачали ту нестабилност. И извјештај пред нама садржи референце о борцима ИСИС-а поријеклом са Косова и Метохије. Косовски Албанци су процентуално, у односу на број популације, најзаступљенији у редовима ове терористичке организације. О забрињавајућим посљедицама оваквог стања сувишно је и говорити", рекао је он.

Дачић је упозорио и да представници Приштине на сједницама СБ УН већ дуже време износе грубе неистине и баве се пропагандним лажима.

Прошли пут смо чули да је косовским Албанцима било забрањено да играју фудбал, па би се могло помислити да је то у некој земљи под контролом ИСИС-а, рекао је Дачић.

"Међутим, у вријеме Милошевића њихов фудбалер Фадиљ Вокри је одлучио да пређе у фудбалски клуб Партизан чији је и данас навијач.Да ли вам звучи вјероватно да неки фудбалер кога наводно злостављају, дискриминишу и пребијају зато што је припадник мањине, наступа у репрезентацији те земље и годинама игра за клуб главног града те земље?", упитао је он.

Према његовим ријечима, једна од мантри је и да су Албанци били лојални грађани Југославије док се није појавио Милошевић.

"То је још само једна теза коју пласирају у циљу придобијања подршке за етничко чишћење које систематски спроводе на Косову", навео је Дачић.

"Међународне организације су нажалост имале улогу у овом процесу", рекао је он, подсјетивши на свједочење бившег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера о наводном масакру у Рачку, које је послужило као изговор за НАТО бомбардовање.

Он је указао да косовска представница Вљора Читаку на сједницама увек говори о геноциду и етничком чишћењу, што је, како је истакао, још једна лаж.

"Историја још не памти такав 'геноцид' послије које припадника народа који је извршио геноцид има 10 пута мање а оног који је наводно жртва геноцида знатно више", рекао је Дачић и указао да су, од 427 насеља, Срби протерани из 311.

"Статистика је страшна и поразна", нагласио је он и навео да је у Приштини 1981. године је било 43.875 Срба, а према попису из 2011. само 430.

"То је 100 пута мање. Па какав је то геноцид, злочин и етничко чишћење над Албанцима"? упитао је он.

"Ово је реална слика о Србима на Косову. А пропагандне пароле препуштам другима," закључио је Дачић.

Прама његовим ријечима, Србија ће, у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа, наставити дијалог Београда и Приштине.

"Наставићемо политику мирног решавања конфликата, одговорним приступом нормализацији односа и пуним спровођењем усаглашених договора у Бриселу", казао је шеф српске дипломатије.

Питање Косова и Метохије је много више од територијалног и питања националног идентитета, оно је тачка на којој ће се дугорочно дефинисати српско-албански односи од којих зависи стабилност и економска перспектива читавог региона, рекао је шеф српске дипломатије.

Без обзира на чест недостатак конструктивности друге стране, наставићемо да посвећено радимо на побољшању односа, рекао је Дачић.

"Не желимо да ситуација на Косову и Метохији буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона, и зато ћемо предано радити на мирном рјешавању несугласица", закључио је Дачић.

Читаку: Шта Србија ради по питању стабилности ?

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку рекла је да постоји контрадикторност када је ријеч о примјени Бриселског споразума, тврдећи да Србија то питање користи као покриће како би се мијешала у унутрашња питања Косова и да би одржала паралелне институције.

"Посвећени смо дијалогу али потребно је да процес буде динамицнији и више окренут резултатима. Приштина ће примјенити сваки сваки споразум из Брисела. Али наш посао је тежак кад Србија одржава паралелне институције широм Косова и ствара колоније и крси наш Устав и Резолуцију 1244", рекла је она на сједници СБ УН.

"Косово има свој коначни статус, слободна је, независна и суверена земља", рекла је она, додајући да се оно још суочава са изазовима, али не таквим, како каже, да би се СБ УН састајао свака три мјесеца и "трошио драгоцено вријеме".

Чуркин: Бриселски дијалог замрзнут, Приштина неспремна за ЗСО

Дијалог Београда и Приштине је "дубоко замрзнут" и косовске власти су неспремне да примјене договор о Заједници српских општинам, изјавио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Он је, у обраћању Савјету безбедности УН, на сједници посвећеној Косову, рекао да је за превазилажење тог застоја у дијалогу потребно јаче присуство свјетске организације у покрајини.

Према његовим ријечима, питање демаркације границе са Црном Гором изнијело на површину и јаче позиве за уједињење свих албанских земаља и стварање "велике Албаније".

Чуркин је такође рекао да се развлачи почетак рада Специјалног суда за ратне злочине на Косову, "траже се изговори", да би се "идентифковали и неутралишу свједоци".

"Скрећемо пажњу да је Косово 'сива зона' у Европи не само за организовани криминал, већ и за исламисте", рекао је Чуркин, подсјећајући да се на Косову регрутују и одатле шаљу борци за ИСИЛ.

Шеф УНМИК-а: Бриселски дијалог - основа помирења

Шеф УНМИК-а Захир Танин рекао је да бриселски дијалог Београда и Приштине остаје камен темељац помирења, док је достојанствен повратак расељених суштински важно право и то питање мора се поново актуелизовати.

Обраћајући се Савјету безбједности путем видео-бима из Приштине, Танин је рекао да је од српских лидера у Београду чуо да је неопходно да бриселски дијалог буде успјешан.

Он каже да му је премијер Србије Александар Вучић посебно нагласио да се губи превише времена и да је потребно озбиљније опредјељење за дијалог, не само лидера и преговарача, већ и ЕУ и свих у међународној заједници.

Танин је рекао да је европска перспектива у региону и даље главни покретач реформи.

Подносећи извјештај о напретку у протекла три мјесеца, Танин је рекао да је настављен напредак на Косову и да постоје подстицаји за јачање повјерења, али да их морају ојачати политички лидери.

Он је додао да су за формирање заједнице српских општина потребни додатни напори и да је важан прагматизам обје стране да би се тај процес продубио.

Извор: Танјуг/Срна