latinica  ћирилица
25/08/2016 |  17:25 | Аутор: СРНА

Додик: Одлука суда БиХ- кршење Устава и насиље

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, према којој Република Српска мора некретнине које чине објекти Министарства одбране на Хан Пијеску укњижити као својину БиХ, представља кршење Устава и насиље.
Милорад Додик - Фото: Novosti.rs
Милорад ДодикФото: Novosti.rs

"Суд који је формиран вануставно крши Устав јер је чињеница да је имовина у БиХ подијељена Дејтонским споразума у коме је јасно речено да само оно што је изричито дато БиХ припада БиХ, а да све друго мора да буде договор страна. Тај договор није постојао, а суд пресуђује. Ово је насиље", рекао је Додик новинарима у Зворнику.

Предсједник Српске је истакао да је Суд БиХ инструисан и да ван Устава доноси такве одлуке.

"Све то говори да овдје не постоји правосуђе, нити правда, већ политичко насиље и отомански империјализам који се огледа кроз настојање да се сада све угради кроз наводно неке правосудне одлуке које то нису, јер нису засноване на Уставу", рекао је Додик.

Предсједник Српске наглашава да је то дубоко разочаравајуће и да је лоша порука свима.

"Мислим да је свима јасно да морамо да се окупимо и да се боримо против таквих понашања", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Када је СНСД имао људе у Сарајеву, каже Додик, онда није могла да буде донесена ниједна оваква одлука јер се одмах знало да ће чланови СНСД-а рећи да не желе више да раде у оваквој БиХ.

"Сада имамо неке друге људе из Републике Српске /у институцијама БиХ/ и очигледно да они могу да пропусте све. То је озбиљан проблем, али и он ће бити ријешен. Биће времена када ћемо морати да подвучемо црту и видимо на који начин ићи даље", рекао је Додик.

Он истиче да даља деградација позиције и снаге Републике Српске мора да престане.

"Издајничка политика /лидера СДС-а Младена/ Босића и његове болументе мора да престане. Да нису охрабрили муслимане да доносе овакве одлуке и да се понашају на овај начин, ово се не би ни дешавало. Прије њих не можете да нађете ниједну одлуку Суда БиХ која је могла да се донесе на овако огаван, вануставан и незаконит начин", рекао је Додик.

Апелационо вијеће Суда БиХ је, након више од годину дана, донијело другостепену пресуду према којој Република Српска мора некретнине које чине објекти Министарства одбране на Хан Пијеску укњижити као својину БиХ, пренијели су медији.