latinica  ћирилица
25/08/2016 |  17:03 | Аутор: Б92

Милановић за ХДЗ "уличар", за ветеране "хушкач"

Изјаве Зорана Милановића о Србији и БиХ наишле су на низ осуда у Хрватској, а ривали лидера СДП-а су оцијенили да је он користио "уличарски и кафански ријечник".

Поруке које стижу из ХДЗ дан након што је "Јутарњи" објавио "тајне снимке" Милановићевог разговора са ветеранима прилично су оштре.

"То је говор из септичке јаме", рекао је технички министар културе Златко Хасанбеговић за портал Индекс.

Хрватски министар, у српској јавности познат по фотографијама са контроверзним певачем Томпсоном и поклоницима усташке идеологије, рекао је и да код МИлановића није у питању "екстремни национализам".

"То је Зоран Милановић и његов уличарски ријечник", рекао је Хасанбеговић.

Предсједник ХДЗ Андреј Пленковић каже да се у предизборној кампањи "дешавају одређене необичне појаве".

"Цуре разни снимци на којима видимо прилично изненађујуће и разоткривајуће елементе. Хрватски народ на овим изборима бира између одговорног, озбиљног, сталоженог и вјеродостојног лидера и порука коју чујемо од кандидата опозиције више личе на кафански дилентатизам који се усред изборне кампање усмјерава на беспризорно додворавање ветеранима", рекао је Пленковић.

И хрватски ветерани су навели да их је "изненадио оштар став" Зорана Милановића, а наставили су да инсистирају на организовањем састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

"Политичари хушкају када говоре о Србији. И Милановић има прилично оштар став. Не знам гдје ће га то одвести", рекао је први човјек Сбора удружења ветерана хрватских гардијских јединица Јосип Клем након састанка.

Његов колега Дражимир Јукић је истакао за хрватске медије да "нису они снимали састанак, већ неко из СДП" и да је у питању "унутарстраначки сукоб".

Посланик конзервативне Хрватске странке права Перо Ћорић рекао је да га "ништа не изненађујуе након што се Милановић сјетио да му је дједа био усташа", али има другачије виђење цијеле ситуације.

"Реторика шефова ХДЗ и СДП се замијенила и мислим да ће они кренути у велики политички брак након избора", рекао је Ћорић, који је на питање Вечерњег да ли се слаже да је Србија шака јада одговорио да "баш и није тако".

Предсједница странке Паметно Маријана Пуљак оцијенила је да је Милановић "представник оне политике која једно мисли, друго говори, а треће ради".

У анкети на сајту "Вечерњег" чак 65 одсто читалаца каже да ће Милановићу ове изјаве више штетити него користити.

Загребачки Јутарњи лист је у сриједу објавио аудио записе састанка Зорана Милановића с ветеранима на којима се може чути да је лидер СДП-а измеду осталог говори да је српска дипломатија "шака јада која жели да господари Балканом", а да БиХ није држава и да је тамо ситуација "big s_it".