latinica  ћирилица
25/08/2016 |  16:25 ⇒ 18:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Почела сједница СБ УН о Косову

У Савјету безбедности УН данас је нешто послије 16 сати почела сједница на којој ће бити разматран најновији извјештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову, а на којој ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић.
Савјет безбједности УН - Фото: АП
Савјет безбједности УНФото: АП

Бан Ки-мун је у извјештају позвао лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог о нормализацији односа, али и да притом покажу спремност на компромис како би обезбиједили бржи завршетак тог процеса у корист свих.

Извјештајем је обухваћен период од 16. априла до 15. јула ове године.

Кад је ријеч о дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, Бан је констатовао да се у практичној примјени постигнутих договора није много одмакло, али напомиње да су обје стране изразиле посвећеност наставку дијалога.

Дачић је јуче изјавио да очекује жустру расправу.

Он је истакао да Србија инсистира на формирању Заједнице српских општина, као и на регионалном миру и стабилности, али да не може прихватити једностране акте, попут проглашења независности Косова.

"Очекује се једна веома жустра расправа, прије свега са представницима Приштине. И овога пута ће у име Приштине бити њихов представник овде у САД, Вљора Читаку која је позната по томе да непринципијелно и жустро, оштро од самог почетка, напада Србију на свакој сједници Савјета безбједности и ја ћу се наравно свим средствима супротставити једној таквој реторици и логици," рекао је Дачић.

Србија, како је истакао, жели да настави добре односе у региону, жели регионални мир и стабилност, али с друге стране не може прихватити једностране акте, као што је једнострано проглашење независности Косова.

"Ми, такође, инсистирамо на формирању Заједнице српских општина. О свему томе разговараћу и са генералним секретаром УН Бан Ки-муном у петак, након сједнице Савјета безбједности", рекао је Дачић.

Током сједнице говориће и Банов специјални представник и шеф УНМИК-а Захир Танин, који је претходних дана посјетио Београд и разговарао са предсједником и премијером Србије, као и са шефом дипломатије.