latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:57 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Проширење топловодне мреже у Бијељини (ВИДЕО)

Градска топлана у Бијељини проширује топловодну мрежу у зони најужег центра града.
Бијељина -
Бијељина

Планирано је да се до почетка сезоне гријања на мрежу прикључе објекти градске управе и Народне библиотеке "Филип Вишњић", а проширење цјевовода омогућиће у будућности и прикључње других пословних и стамбених зграда. Вриједност радова, који би требало да буду завршени до краја августа, је 300.000 марака. 

Топловодне цијеви на траси дужине 280 метара премостиле су најфреквентније саобраћајнице у центру Бијељине, које су неколико дана затворене за саобраћај. Овим је омогућено да се на мрежу градског гријања прикључе нови корисници на централном градском тргу и припадајућим улицама у центру града.

- Повећањем броја корисника ми смањујемо фиксне трошкове, тако да би у перспективи могли чак размишљати и о смањењу цијене гријања, рекао је Радомир Марјановић, директор Топлане АД.

Народна библиотека Филип Вишњић до сада се загријавала сопственом котловницом на лож уље. Планирају да ће на 1000 квадратних метара гријне површине годишње остварити уштеду већу од 10.000 марака.

- Уз максималну штедњу, гријање десетак сати дневно и нисмо гријали викендом, тако да прикључак на градску топловодну мрежу и цијена која ће бити ставарно прихватљива и иначе је знатно повољнија, каже Јован Цвјетковић, директор Народне библиотеке "Филип Вишњић".

Проширење топловодне мреже имаће и значајне ефекте за смањење загађења ваздуха, посебно у најужем центру града.

Проширење топловодне мреже започето је прије три године, али је било прекинуто због поплава и недостатка новца.