latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:33 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Стефановић: Ојачати српске границе уз подршку мађарске полиције

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је, након састанка са мађарским министром унутрашњих послова Шандором Пинтером, да се разматра јачање српских граница уз подршку мађарске полиције.
Стефановић - Пинтер - Фото: СРНА
Стефановић - ПинтерФото: СРНА

"Разговарали смо о упућивању припадника мађарске полиције на границу са Македонијом или Бугарском, у складу са проценама полиције две земље, да би спречили повећање тока илегалних миграција, које може да се очекује због лошијег времена, када миграторне руте преко мора опадну и појачају се преко копна", рекао је Стефановић.

Стефановић је нагласио значај заједничких патрола на мађарско-српској граници и напоменуо да механизми сарадње веома добро функционишу, као и да Мађарска интензивно ради са Србијом на очувању безбедности, саопштено је из МУП-а Србије.

Он је истакао да Србија ни на који начин неће толерисати шверцере ни илегалне покушаје преласка границе било да је ријеч о уласку или изласку из Србије.

"Важан је и процес реадмисије, јер тиме желимо да смањимо број миграната који не могу да затраже азил у нашим земљама и у Европи и да омогућимо њихово враћање у земљу порекла", рекао је Стефановић.

Он је додао да се наставља сарадња двије полиције у области сузбијања криминала и организованог криминала и да ће заједнички истражни тимови, два тужилаштва и двије полиције радити на томе да ниједан криминалац не мисли да ће граница да га заштити.

Пинтер је нагласио да је Мађарска предложила да помогне Србији када је ријеч о чувању граница.

"Ако буде потребно, пружићемо им како полицијску тако и правну помоћ", рекао је Пинтер и додао да ће полиције наставити да сарађују.